Aktuellt

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 22-25 SEPTEMBER 2016

TORSDAGEN DEN 22 SEPTEMBER

11-11.20 Kärlek som gör ont
Jag pratar med författaren och bloggaren Sandra Beijer om hennes bok Det handlar om dig. SemMatildas pojkvän gör slut. Hon står ensam i en tom lägenhet och känner sig helt förlorad. Vem är hon utan honom? Varför är det så komplicerat med relationer? Måste kärleken göra ont?
Plats: Psykologiscenen C-hallen, C04:32

13-13.30 Förbannade refusering!
Vad betyder en refusering och hur hanterar man den bäst? En del av författaryrket det sällan talas om. Jag och Kerstin Lundberg Hahn diskuterar med Grethe Rottböll som moderator.
Plats: Litteraturscenen A-hallen, A01:60

15-15.20 Att vara ung och trans i en tvåkönsvärld
Om att vara ung och fundera över sin könsidentitet. Och om att skriva för barn och unga om trans. Jag pratar om min nya bok “Brorsan är kung” ihop med författaren Moa-Lina Olbers Croall, som skrivit boken “I mitt namn – en bok om att vara trans”. Moderator Anna Lagerblad (SvD).
Plats: Psykologiscenen C-hallen, C04:32

15.40-16.00 Om min nya bok Brorsan är kung!
Varje vecka skriver ju jag svar på barns frågor i Svenska Dagbladets tidningen SvD Junior. Nu pratar jag med Anna Lagerblad från SvD om mina nya bok Brorsan är kung om Måns som är elva år och åker till Malmö över sommaren och som där för första gången i sitt liv får möjligheten av vara exakt just den han är!
Plats: Svenska Dagbladets monter

16.10-16.20 Jag pratar om min nya bok Brorsan är kung!
Plats: Rabén och Sjögrens monter

16.30-16.50 Jag är den jag är!
Hur kan man ta plats när man är annorlunda? Hur kan man påverka normen? Jag pratar med Mats Strandberg (Monstret i natten och Monstret på cirkusen) och  om upplevt utanförskap och om att hitta sin flock när man minst anar det. Moderator: Ylva Blomqvist, förläggare.
Plats: F05:10 (Seminariekort krävs)

FREDAGEN 23 SEPTEMBER 2016

9.30-9.50 Varför lockas vi av fantasy?
Jag pratar med den norska författaren Siri Pettersen om hennes trilogi “Korpringarna”, och om varför vi lockas av att läsa fantasy.
Plats: Psykologiscenen C-hallen, C04:32

11-11.45 Barn på flykt
Alla barn påverkas av de bilder och berättelser om flykt som vi tar del av i vår vardag. Hur pratar man med barn om så stora frågor? Pija Lindenbaum väjer inte för komplicerade ämnen i sina bilderböcker, men hon möter alltid läsaren i barns ögonhöjd. I -Pudlar och pommes- berättar hon om tre hundars strapatsrika resa över havet för att hitta ett nytt ställe. Lars H Gustafsson är barnläkare och författare. Han är huvudförfattare till UNICEF:s skrift -Möta barn på flykt – enkel handbok för alla-. Vi diskuterar om barnlitteraturen kan öppna för samtal och förståelse och i så fall hur?
Plats: K3, K00:10 (Seminariekort krävs)

12.40-12.50 Jag pratar om min nya bok Brorsan är kung!
Plats: Rabén och Sjögrens monter

13.30-13.50 Om modet att vara sig själv
Seminariebeskrivning: Ett samtal om identitet och att våga vara den man innerst inne är. Moa Eriksson Sandbergs och Eva Sussos Du är inte ensam, Stargirl handlar om Milo och Stella, vars mejlväxling blir ett andningshål i livets berg-och-dalbana. Jenny Jägerfeld är aktuell med Brorsan är kung!, som handlar om Måns, en pojke med snippa.
Moderator: Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget.

Plats: F5, F05:01 (Seminariekort krävs)

14.30-14.50 Att skildra motgångar med humor!
Jag och Johanna Thydell pratar om denna extremt svåra konst! Moderator: Jonas Andersson.
Plats: Ung Scen A-hallen, A03:22

16-16.45 Vem spökar i barnlitteraturen – och hur?
Gengångare, hjärnspöken eller litterära symboler – vilken funktion har spöken och väsen i dagens barnböcker? Kan de förmedla mer än skräck? Tveklöst ja, menar författarna Kerstin L Hahn (Innan helgen är över), Mats Strandberg (Monstret i natten), Katarina Genar (Mystiska skolan) och Camilla Sten (Djupgraven). Med barns och ungas viktiga frågor för ögonen samtalar de om hur de använder spöken och väsen som symboler och förmedlare av försoning och tröst. Spöken kan användas för att kittla och bearbeta rädsla, men också för att väcka förundran och funderingar. Jag modererar.
Plats: J1, J01:13 (Seminariekort krävs)

17.30-17.50 Trans tar plats i litteraturen
Transpersoner har länge varit osynliga i barn- och ungdomslitteraturen. Både jag och Sara Lövestam har lyft fram dem i vårt skrivande. Vi kommer här att prata om våra böcker Brorsan är kung! och Skarven. Moderator: Bongi MacDermott.
Plats: Ung Scen A-hallen, A03:22

LÖRDAGEN DEN 24 SEPTEMBER

10.30-10.50 Att få vara den du är
Jag och Mats Strandberg (Monstret i natten, Monstret på cirkusen) pratar om att inte tillhöra normen och att själv få lov att definiera vem man är utifrån våra nya böcker.
Plats: Litteraturscenen A-hallen, A01:60

16.00 Poddinspelning “Bakom boken” med Daniel Sjölin.
Andra författare som P O Enquist, Mats Strandberg och Kristina Sandberg medverkar också! Plats: Rabén och Sjögrens monter.

18-18.30 Identitetsskapande litteratur
Jag är med i UR och pratar om normer och identitetsskapande litteratur ihop med Lina Axelsson Kihlbom. Programledare är Maja Åström. Sänds direkt på webben. Man kan även kolla i kunskapskanalen senare på kvällen vid 22.
Plats: C-hallen, en studio nära Utbildningsradions monter

SÖNDAGEN DEN 25 SEPTEMBER

10.30-10.50 Livsviktiga frågor! SvD Junior
Beskrivning: Om kompisar som sviker, om rädsla för att sova i eget rum eller om tvivel på könsidentiteten. Ingen fråga är för stor eller för liten för SvD Juniors psykolog Jenny Jägerfeld, som också är bokaktuell med ungdomsboken Brorsan är kung.
Plats: Svenska Dagbladets monter

 

 

 

 

 

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 24-27 SEPTEMBER 2015

FREDAGEN DEN 25 SEPTEMBER

11.30-11.50  Doris drar – med Pija Lindenbaum
Jag pratar med Pija Lindenbaum om hennes bok om hennes nya bilderbok Doris drar som undersöker barns ilska. Hur yttrar den sig? Bemöts flickors ilska på annat sätt än pojkars? Om kampen att få bestämma själv fast man är liten.
Plats: Psykologiscenen, C-hallen, C04:32

14.00-14.45 De 7 vuxensynderna – med Moni Nilsson och Karl Eder
Vad kan vuxna och barn lära sig om relationer och barnuppfostran genom att läsa tillsammans? Ofta är det bristen på barnperspektiv som ligger bakom bråk i familjen, menar barnpsykologen Karl Eder, aktuell med De 7 vuxensynderna. Moni Nilsson, författare till bland annat böckerna om Tsatsiki och Semlan och Gordon, har en särskild förmåga att se dessa brister och oförmågor och skildra dem ur barnets synvinkel. Jag pratar med Karl och Moni om tankefel hos vuxna som skapar frustration och konflikter med barnen. Kan läsning av barnlitteratur som berör konfliktämnen vara en väg framåt, för att skapa gemensam förståelse?
Plats: K2, K00:12 Seminariekort krävs

17.00-18.00 Jag hänger i montern!
Träffa mig och få böcker signerade eller bara babbla lite i Gilla Böckers och Lilla Piratförlagets monter!
Plats: B05:59

LÖRDAGEN DEN 26 SEPTEMBER

11.30-11.50 Kära Liv och Caroline
I boken Kära Liv och Caroline svarar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli på frågor om privilegier, narcissism, självkänsla och ångest. Vi får svar på frågor som “Varför är ångest bottenlös?” och “Varför är Nour El Refai ihop med Henrik Schyffert?” Jag pratar med dem om deras ärliga, roliga, politiska, smarta och stundtals sorgliga bok.
Plats: Psykologiscenen, C-hallen, C04:32

12.30-12.50 Den här sommaren kan bli min död – med Malin Stehn
Fanny är tolv år och rädd för nästan allt: för att sova borta, för döden, för sjukdomar och för killar. Vilka råd hade Fanny fått hos en psykolog? Malin Stehns nya bok är delvis självbiografisk och vi kommer att prata om vikten om att ta ungas oro på allvar.
Plats: F3, F05:10 Seminariekort krävs

14.00-14.20 Om passion – med Lena Andersson
Vad är förälskelse och går det att begripa och förklara dess stadier? I sina romaner om Ester Nilsson dissekerar Lena Andersson kärleken. Här samtalar vi om det svåra projektet att analysera passionens och kärlekens väsen.
Plats: Psykologiscenen, C-hallen, C04:32

15.00-15.10 Superältarna – med Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell
Jag intervjuas om vår podcast Superältarna.
Plats: Biblioteks & berättarscenen, D-hallen, D02:01


16.00-16.45 Skräckens psykologi – med John Ajvide Lindqvist, Mats Strandberg och Jenny Milewski
Från bröderna Grimm till Stephen King och Fredagen den 13 – historier om skräck och våld har alltid fascinerat oss människor. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det otäcka? Och finns det rent av en terapeutisk poäng i att läsa om ställföreträdande våld? Jag samtalar med några av den svenska litteraturens skräck- och splatterspecialister om tjusningen med att skrämma livet ur sina läsare. Mats Strandberg följer upp kritiker- och läsarsuccén Engelsfors-trilogin med skräckromanen Färjan och John Ajvide Lindqvist förra årets gastkramare Himmelstrand med Rörelsen, där författaren skriver in sig själv i en berättelse om vår relation till ”det andra”. Jenny Milewski debuterade med splatterromanen Skalpelldansen och är aktuell med Yuko, om ett japanskt hämndspöke på jakt efter offer i en svensk studentkorridor.
Plats: K2, K00:12

SÖNDAGEN DEN 27 SEPTEMBER

10.30-10.50 Den här sommaren kan bli min död – med Malin Stehn
Fanny är tolv år och rädd för nästan allt: för att sova borta, för döden, för sjukdomar och för killar. Vilka råd hade Fanny fått hos en psykolog? Malin Stehns nya bok är delvis självbiografisk och vi kommer att prata om vikten om att ta ungas oro på allvar.
Plats: Psykologiscenen, C-hallen, C04:32

11.30-11.50 Om passion – med Lena Andersson
Vad är förälskelse och går det att begripa och förklara dess stadier? I sina romaner om Ester Nilsson dissekerar Lena Andersson kärleken. Här samtalar vi om det svåra projektet att analysera passionens och kärlekens väsen.
Plats: Psykologiscenen, C-hallen, C04:32

12.30-12.50 Den här sommaren kan bli min död – Malin Stehn
Fanny är tolv år och rädd för nästan allt: för att sova borta, för döden, för sjukdomar och för killar. Vilka råd hade Fanny fått hos en psykolog? Malin Stehns nya bok är delvis självbiografisk och vi kommer att prata om vikten om att ta ungas oro på allvar.
Plats: Hälsa och livsstil, Scenen, E-hallen, E03:15

 

 


28 maj 2015
Ikväll kl 18 talar jag med Carl Cederström om hans bok Wellnessyndromet på Söderbokhandeln! Förr var fokuseringen på det egna jaget en flykt från det inrutade medelklassamhället. I dag, argumenterar de här forskarna, har samma narcissim förvandlats till en obligatorisk del av den rådande samhällsnormen. När människor inte längre vågar lita på välfärdssamhället uppstår ett ”wellnessamhälle” där alla definierar sin identitet – och sitt varumärke – utifrån det enda som tycks gå att påverka: sin egen kropp. Fri entré!

14 mars 2015
Idag åker jag till Littfest i Umeå! Kl 11.30 läser jag ur Jag är ju så jävla easy going (som just kommit i pocket!) i Tonsalen. Här är länk så du kan kolla in klippet i efterhand om du inte var där! Kl 15.30 pratar jag om antologin Sexjournalen med initiativtagarna och författarna Elina Pahnke och Karolina Hansson (lokal: Studion). Sexjournalen är en samling med fyrtio unga kvinnors personliga texter om sex och lust. Läsaren får möta de som går emot strömmen, klättrar över staketen och inte räds att berätta om sina sexuella fantasier och innersta drömmar. Kvinnor som för sin egen talan, gör som de vill och tar vad de vill ha. Kolla in den här länken så kan du se hela samtalet i efterhand!

Jenny Jägerfeld, Karolina Hansson, Elina Pahnke

10 mars 2015
Idag är jag på Värmdö gymnasium och pratar om skrivande, hur det kom sig att jag blev författare och mina böcker!

9 mars 2015
Idag är jag med på Caminos stora hållbarhetsdag på Clarion i Stockholm med rubriken: Framtiden är enkel. Allt fler är i behov av förenkling i sina liv. Grogrunden för minimalism, downshifting eller enkelhet har nog aldrig varit starkare. Vad innebär denna trend för företag och organisationer? Hur ser affärsmodellerna och tjänsterna ut som underlättar våra val? Och hur kan utvecklingen leda oss mot en hållbar framtid? Missa inte chansen till detta unika framåtblickande event med en oberoende och utforskande agenda. Jag deltar i ett panelsamtal om hur vi påverkas av valfriheten. Läs mer om tidningen Camino här och mer om eventet här!

25 februari 2015
Ikväll är det dags för säsongens andra Psykologer går på teater. Den här gången ser jag och Jonas Mosskin Det flygande barnet av Roland Schimmelpfennig på Orionteatern. Det här är en berättelse om en tvåbarnsfamilj mitt i livet, här och nu. En helt vanlig familj som vi ser varje dag. På tusendelen av en sekund förändras allt. En berättelse om närvaro. Vad värdesätter vi, vad ser vi? Lägg bort mobilen. Se dig omkring. Pjäsen börjar kl 19, vårt samtal runt 21. Läs mer om eventet här!

Psykologer går på teater

11 februari 2015
Ikväll pratar jag med Jörgen Hjerth (Befriad) och Marit Sahlström (Och runt mig faller världen) om deras båda debutböcker i Söderbokhandeln. Vi kommer att tala om hur man gör litteratur av tunga personliga erfarenheter. Läs mer om eventet här! Här kan man även läsa en fin sammanfattning av samtalet. Om du inte hade möjlighet att vara där!

6 februari 2015
Idag modererar jag ett panelsamtal på teater Barbara om pjäsen Barbie-Nils och pistolproblemet. Barbie-Nils och Pistolproblemet är en föreställning om pojkar, pistoler, dockor – och drömmar. Den belyser också svårigheten som kan ligga i att vara förälder, i detta fall en ensamstående pappa som vill göra allting rätt, men som i sin strävan missar det viktigaste – att faktiskt lyssna till sitt barns vilja. Först spelas pjäsen kl 13. Därefter följer samtalet om genus, mod och barns rätt. Läs mer om pjäsen här!

29 januari 2015
Psykologer går på teater och ser The Nether på Östgötateatern i Norrköping. Ett nytt virtuellt underland, The Nether, erbjuder möjligheten att känna på riktigt och leva ut sina fantasier utan begränsningar. Kriminalinspektör Morris upptäcker Gömstället – en värld där viktorianska skönhetsideal och värderingar blandas med brutala övergrepp. I sin jakt på mannen som skapat den, utlöser hon ett krig mot teknikens framsteg med det mänskliga begäret som motståndare. The Nether är en provokativ thriller om en framtid där frågor kring nätets utveckling kontra etik och moral ställs på sin spets. Pjäsen spelas kl 19 och efter den pratar jag och psykologen Jonas Mosskin om pjäsen tillsammans med regissören Tereza Andersson. Läs mer om pjäsen här! Gilla även Psykologer går på teaters sida på facebook, så får du fortlöpande information om vad som händer.

27 januari 2015
Psykologer läser böcker analyserar Utan personligt ansvar uppföljningen till succén Egenmäktigt förfarande. Ester Nilsson är tillbaka. Det har gått fem år och hon har lämnat Hugo Rask bakom sig. När hon träffar Olof Sten – en skådespelare som är med i en pjäs hon själv skrivit – kan hon inte låta bli att bli förälskad, trots att han är gift. Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson denna gång an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.

Lena Andersson är gäst och tillsammans med mig diskuterar hon vad det är som gör att Ester återigen fastnar i ett sådant destruktivt relationsmönster, vilket ansvar Olof egentligen har och vad hon egentligen menar med de “automatiska transaktioner”, som enligt Ester ständigt pågår mellan människor. Läs mer om eventet här!

Lena Andersson och Jenny Jägerfeld

19 januari 2015
Ikväll är det dags för säsongens första Psykologer läser böcker! Först ut är Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan. Suhonen skildrar en organisation i kris där maktspel, intriger, lögner, läckor, mediala utspel och dolda agendor skadat tilliten mellan människor i ledande ställning. Kanske är skildringen också ett kvitto på patriarkala strukturer som genomsyrar ett älskat och hatat folkrörelseparti? I fokus för samtalet står psykologiska aspekter av partiets kris.

Läs mer om eventet här! Du kan gilla Psykologer läser böcker på facebook och få kontinuerlig info.

15 januari 2015
Idag föreläser jag på Hagagymnasiet i min hemstad Norrköping och pratar om skrivande, hur det kom sig att jag blev författare och mina böcker!

15 december 2014
Idag kommer nya numret av Modern Psykologi. Där är jag med både och pratar om hur det är att vara författare och psykolog samt om vilka copingstrategier som kan vara bra att använda sig av när den stora zombieapokalypsen kommer och att Zombien i populärkulturen kan ha en symbolisk betydelse, som något man kan projicera sin skräck, sin inre tomhet och sin dödsångest på.

4 december 2014
Idag åker jag till Gottsunda för att göra den sista och avslutande delen i Uppsala länsbiblioteks litteraturkarusell! Jag kommer att prata inför ett hundratal åttondeklassare plus vem som helst som kan tänkas vara intresserad från 15-16. Efteråt följer en skrivarworkshop kl 16-17. Det är gratis! Kom!

3 december 2014
Idag åker jag till Nybro! Där kommer jag tillsammans med Sara Kadefors, Håkan Östlund och Arkan Asaad delta i en kväll i böckernas värld (kl 19) där vi pratar om våra författarskap och signerar böcker. Man måste köpa biljett till evenemanget, det kostar 200 kronor, men då ingår mat och dryck. Plats: Kulturhuset Kristallen, Storgatan 29. Moderator är poeten Arne Jonsson. Läs mer om kvällen här!

Arkan Asaad, Håkan Östlund, Sara Kadefors, Jenny Jägerfeld

27 november 2014
Ikväll åker jag till biblioteket i Skutskär som en del av Litteraturkarusellen! Jag pratar om hur det kom sig att jag blev författare och om skrivande. Därefter följer en skrivarworkshop! Mellan 18-20. Kom! Det är gratis!

26 november 2014
OI! ÖSTGÖTAR! Psykologer går på teater i Linköping och ser The Nether på onsdag. Pjäsen börjar 19, vårt samtal kl 21. Med mig och Jonas Mosskin och regissören Tereza Andersson. (Jonas blev sjuk så psykologen och författaren Calle Brunell ersatte honom.)

Ett nytt virtuellt underland, The Nether, erbjuder möjligheten att känna på riktigt och leva ut sina fantasier utan begränsningar. Kriminalinspektör Morris upptäcker Gömstället – en värld där viktorianska skönhetsideal och värderingar blandas med brutala övergrepp. I sin jakt på mannen som skapat den, utlöser hon ett krig mot teknikens framsteg med det mänskliga begäret som motståndare. The Nether är en provokativ thriller om en framtid där frågor kring nätets utveckling kontra etik och moral ställs på sin spets. Den 29 januari kommer vi att se pjäsen i Norrköping och analysera den igen, fast på ett helt annat vis! Läs mer om pjäsen här! Gilla även Psykologer går på teaters sida på facebook, så får du fortlöpande information om vad som händer.

24 november 2014
“Visst känns det ibland som om det där softade filtret lägger sig över ansiktet … och liksom kväver en.” Om hur lätt det är att raljera över sociala medier, och varför vi kanske borde låta bli. Lyssna på mina tankar för dagen i P1 här!

På kvällen går jag på Augustgalan med mitt förlag Gilla Böcker!

22 november 2014
My är bara fyra år när hon säger: “Mamma, jag är inget bra barn. De andra tycker inte att jag är något bra barn”. Det är inte My som hittat på det. Det är alla vuxna i hennes omgivning som låter henne förstå det. Ingen familj är en ö är en bok som bygger på självupplevda händelser, och idag pratar jag med Anja Wikström om hennes bok, adhd, föräldraskap och skuld. Kl 15 på Socialistiskt forum på ABF-huset. Kom förbi! Läs mer om eventet här! Och läs mer om socialistiskt forum här!

21 november 2014
Idag åker jag till Vislanda i Småland för att föreläsa om hur det kom sig att jag blev författare och om skrivande för Vislandaskolans nior!

20 november 2014
Idag åker jag till Enköping som en del i Litteraturkarusellen. Jag pratar om mitt författarskap och om skrivande för 200 åttor och nior. Därefter har jag skrivarworkshop en en åttondeklass från Bergvretenskolan.

På kvällen modererar jag ett samtal med Lena Andersson om hennes nya bok Utan personligt ansvar! Vi kommer att tala om Ester egentligen skulle kunna bli intresserad av någon som gav henne allt, om Olof har undvikande anknytningsproblematik och om intermittent förstärkning! Det är fullt sedan länge, men vi kommer även att ha ett nytt samtal i Dieselverkstaden i Sickla den 27 januari 2015! Kom dit då!

Jenny Jägerfeld och Lena Andersson

19 november 2014
Idag är jag och Jonas Mosskin med i Nordegren och Epstein i P1 och pratar om Filips och Fredriks nya relationsprogram Ska vi göra slut. Hur funkar Filips och Fredrik som rådgivare till par i kris? Jonas är lite mer positiv än jag. Lyssna på inslaget här!

Vi talar också om skvaller med anledning av att påven har bannlyst skvaller. Jonas bannlyser också, men här har jag en något mer avslappnad inställning! Lyssna på inslaget här!

13 november 2014
Idag pratar jag på Mötesplats konfirmand i Högalidskyrkan om ungdomar och psykisk ohälsa under rubriken: “Varför mår våra unga så dåligt när de har det så bra? – och vad kan vi göra åt det?”

11 november 2014
Idag skriver jag om hur människor med psykisk ohälsa skildras på film och i media och hur det påverkar våra attityder negativt. Läs här på Augmented Society.

Jag är även med i Malou efter 10 och pratar om varför youtube-katten har blivit ett så stort fenomen.

6-7 november 2014
De här två dagarna är det sista på den andra terminen av specialistkursen i sexologi för psykologer. Vi pratar manlig sexuell funktion och dysfunktion och sen blir det tenta  –skriftlig och muntlig – som pågår i en hel dag. (Så här i efterhand kan jag avslöja att jag fick VG!)

5 november 2014
Idag är jag med i poddcasten Swedish Zomcast tillsammans med Herman Geijer och Jonny Berg och pratar zombieapokalypsen hur människor beter sig vid kriser. Vi pratar även om coping, KASAM och lite kring huruvida The Walking Dead är realistisk. Beter sig Rick rimligt? Är hans ledarstil vettig? Vad skiljer den inledande fasen av zombieapokalypsen från de påfrestningarna som kommer sen? Jag kommer även att ge några råd om hur du kan förbereda dig inför att zombierna kommer. Här kan du lyssna på podden!

Jenny Jägerfeld och en gullig zombie i Apart förlags monter på Bokmässan i Göteborg

31 oktober 2014
Idag kl 15 är jag med i Spanarna i P1! (Så här i efterhand kan jag avslöja att min spaning rörde fusionen mellan människa och varg, och the rise of a new dawn när Ulva di Vulva kommer ta över världen …) Du kan lyssna på programmet här!

30 oktober 2014
Idag åker jag till Håbo Bibliotek för tredje delen i Uppsala Länsbiblioteks Litteraturkarusell! En timmes författarprat och sedan skrivarworkshop! Kom, det är gratis! 18-20.

24 oktober 2014
Idag åker jag till Rodengymnasiet i Norrtälje och pratar om skrivande och mina böcker.

23 oktober 2014
Idag åker jag till Knivsta Bibliotek för andra delen i Uppsala Länsbiblioteks Litteraturkarusell! En timmes författarprat och sedan skrivarworkshop! Kom, det är gratis! 18-20.

16 oktober 2014
Idag pratar jag om hur det kom sig att jag blev författare, om mina böcker om om skrivande för Karolinare (gymnasieskola) i Örebro!

15 oktober 2014
Ikväll är det dags för Psykologer läser böcker kl 19 på Teater Brunnsgatan 4! Vi läser Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg med anledning av hennes bortgång. Vår gäst är författaren Unni Drougge. Kärlek i Europa är en självbiografisk roman, full av humor och sensualism som utspelar sig i 50-talets europeiska bohemkretsar. Huvudpersonen förflyttar sig från Stockholm till Paris till Cannes till Stockholm till Rom till Capri, alltid lika hungrig på livet, lika oförskräckt nyfiken, dumdristig, djärv, aningslös, cynisk, förväntansfull och desillusionerad.

Vi ställer oss frågan: Vem är romanens Birgitta? Hur förhåller hon sig till sitt skrivande, till sitt kön, till sina vänner och älskare? Dåtidens Birgitta måste ständigt underkasta sig männen, det finns ingen jämbördig relation mellan könen. Vi frågar oss vilka strider dagens Birgittor behöver ta och vilka vi slipper, just för att Birgitta Stenberg och hennes likar, tagit dem åt oss. Läs mer om eventet här och gilla vår sida på facebook och få mer info.

Psykologer läser böcker! Jonas Mosskin, Unni Drougge, Jenny Jägerfeld

10 oktober 2014
Idag pratar jag i Kulturnyheterna om fenomenet internetkatten och svarar bland annat på frågan om varför youtube-filmer på katter blir virala? Kolla in här! (Ca tio minuter in.)

9 oktober 2014
Vad är väl Nobelpriset i litteratur? IDAG FICK JAG LAVAPRISET i litteratur!!! Det är första gången det delas ut. Så stolt och glad för motiveringen: “För sin förmåga att med humor och allvar skildra den mänskliga existensens vardagliga dramatik.” Läs mer om detta här i Nöjesguiden. Och här en bild av den fina gröna ugglestatyetten som utgör priset (plus min lillasyster)!

Lava priset Jenny Jägerfeld

9 oktober 2014
Idag kl 17 ska jag göra ett av de roligaste och knasigaste jobben i höst: Diskutera fenomenet youtube-katter ihop med genusvetaren Vanja Hermele och sociologen Karin Bergmark på Södra teatern. Varför kollar vi på dem? Vad fyller de för funktion? Vad skiljer så kallade hundmänniskor från kattmänniskor? Och hur blir man en Crazy Catlady? Vi har svaren! Efteråt följer en 70 min lång compilation av fantastiska kattvideos plus en feministisk kattnattklubb! Stockholm Internet Cat Video Festival – Södra Teatern. Läs ett reportage om kvällen, här i DN!

 

9-10 oktober 2014
Nu fortsätter jag på andra terminen i specialistkursen i sexologi för psykologer, på Wisemind. De här dagarna ska vi fördjupa oss i anknytning och sexualitet, könsdysfori, samt hur sexualiteten påverkas av sjukdom och/eller farmakologisk behandling.

5 oktober 2014
Idag gör Psykologer tittar på film ett gästspel på filmfestivalen Flimmer i Norrköping. Jag och Jonas Mosskin kommer att analysera den grekiska filmen The Eternal Return of Antonis Paskevas. Filmen börjar kl 17 och precis efter filmen, runt 18.45 kommer vi att tala om den.

Under mystiska omständigheter anländer den välkända tv-profilen Antonis Paraskevas till ett vinterstängt hotell vid kusten. Han genomlever en slags medelålderkris. Bor ensam på hotellet och fördriver dagarna med att se på matlagningsprogram, paddla runt i en plastbåt i halvtomma pooler och äta oändliga mängder pasta. På TV ser Antonis hur hans kolleger rapporterar om hans märkliga försvinnande. Ensamheten får Antonis att förändras och snart förstår han inte själv vad hans egentliga mål med flykten är. Läs mer om Flimmer och filmen här! Gilla gärna Psykologer tittar på film på facebook så får du mer information om kommande event.

2 oktober 2014
Idag åker jag till Göteborg och gör författarbesök på Älvstrandens bibliotek kl 13 och på Backaplans bibliotek kl 18-19.30 i den lilla tillfälliga biblioteksfilialen Lådan (Hissingen ligger det på)! Till den senare programpunkten kan man komma. Här berättar bokbloggaren Boktjuven om besöket!

25-28 september 2014 BOKMÄSSAN I GÖTEBORG
Dessa dagar är jag på bokmässan i Göteborg. I år är det ett betydligt lugnare program än föregående år, men några programpunkter blev det! (Och inte mindre än tre av dessa berör ämnena sex och sexualitet.) Och så kommer jag att hänga en del i Gilla Böckers monter ifall man vill säga hej!

26 september
10.30-11.00 Karaktärsdanande: Så skapar du dina huvudpersoner
Jag och Mats Strandberg intervjuas av Ingela Bendt om hur vi blåser liv i våra romanfigurer. Litteraturscenen monter A01:60

14.00-14.45 Synen på sexualitet och sjukdomar
Romanen Låt vargarna komma utspelar sig under aidsepidemin på 80-talet. Hur har synen på sexualitet och sjukdomar förändrats sedan dess? Författaren Carol Rifka Brunt samtalar med Jenny Jägerfeld, (Här ligger jag och blöder och Jag är så jävla easy going), och Mats Strandberg (Engelforstrilogin), om sexualitet, vänskap över gränserna och tabubelagda sjukdomar, men också om sina författarskap och hur man följer upp en succé. Plats: Debattscenen, F-hallen

17.40-18.00 Psykologer läser böcker analyserar Det osynliga barnet.
Vi analyserar ångestdrivna Filifjonkor, bortkomna knytt, frihetslängtande Snusmumrikar, noggranna hemuler och iskalla, ensamma Mårror. Och givetvis: de mycket täta banden mellan Mumintrollet och hans föräldrar. Tove Janssons böcker om Mumindalen innehåller eviga existentiella teman som meningen med livet, frihet kontra kontroll, skapandets vedermödor och rädslan för det okända. Moderator är psykologen och författaren Jenny Jägerfeld, gäst är radiopsykologen Allan Linnér.
Samtalet äger rum i Psykologiguidens monter C04:32

27 september
12.00-12.45 Signering.
Hänger, babblar med läsare och signerar böcker i Gilla Böckers monter B04:59. Kom och säg hej!

28 september
11.00-11.20 Vilka bilder måste killar leva upp till idag?
Kan killar känna sympati för karaktärer som visar sina svagheter och blottar sin osäkerhet? Eller vill de hellre spegla sig i modiga hjältar med kaxig attityd och en stor portion självförtroende? Möt författarna Malin Stehn och Martin Svensson. Samtalsledare Jenny Jägerfeld. Ung Scen, A03:22

13.30-13.50 Texter om sex.
Kan man skriva om allt för unga? Möt journalisten och författaren Johanna Schreiber och psykologen och författaren Jenny Jägerfeld. Samtalsledare Maria Telenius. Ung Scen, A03:22

18 september 2014
Idag föreläser jag om skrivande i Heby kl 17 och har skrivarverkstad i Tännsjö kl 18 (båda i närheten av Uppsala). Det är en del i något som kallas för litteraturkarusellen som Länsbiblioteket i Uppsala anordnar. Läs mer om det här! Och kom dit! Det är gratis!

11-12 september 2014
Nu är det dags för de första två dagarna av den andra terminens specialistkurs i sexologi på Wisemind! Vi ska få lära oss mer om aktuell forskning, anknytning och sexualitet, könsdysfori och sexualitet vid psykisk ohälsa. Otroligt spännande!

1 september 2014
I det nya numret av Modern Psykologi skriver jag om Simon som snattade som en politisk handling. Läs om det nya numret här!

26 augusti 2014
Nu kommer Jag är ju så jävla easy going i Norge på Aschehougs förlag! De beskriver den som en energibomb! Det tror jag min huvudperson Joanna skulle gilla! Här kan du läsa om boken i deras katalog.

9 augusti 2014
Idag är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Jag lägger mumintroll, flilfjonkor och hattifnattar på divanen och undersöker om Muminfamiljen egentligen inte är ett perfekt terapeutiskt kollektiv. Läs här i det senaste numret av tidningen Modern Psykologi!

8 augusti 2014
Jag kommer ut som ASMR-freak! Läs artikeln i Svenska Dagbladet här!

7 augusti 2014
Här ligger jag och blöder eller Der Schmerz, Die Zukunft meine Irrtümer und ich vann månadens Luchs-pris i Tyskland! Tydligen en ganska stor sak. Hela årets Luchsprisvinnare presenteras på bokmässan i Leipzig nästa år. Läs mer om priset här! Om du kan tyska alltså…

Der Schmerz, die Zukunft, meine Irrtümer und ich

31 juli 2014
Min kompis och författarkollega, geniet Mats Strandberg bloggar på Litteraturmagazinet om vårt skrivar-bootcamp i hans kvarn på Västkusten! Läs här!

31 juli 2014
Idag gör Psykologer går på teater Västkusten osäker! Vi går på pjäsen Lycka – en musikalisk föreställning om det som gör ont, skriven och regisserad av Göran Parkrud och spelad av Teater Tofta. Fyra för varandra okända människor möts i ett rum, de är deltagare i slags lyckoexperiment. Alla har de en förlust bakom sig, och alla söker de nya vägar i livet för att komma vidare, och kanske bli lyckligare? Jag samtalar tillsammans med psykologen Charlotta Lundgren. Läs mer om pjäsen här på Teater Toftas sida och läs mer om eventet på Psykologer går på teaters facebooksida!

Eftertext: Det var fantastiskt roligt att prata med Charlotta Lundgren om den mycket fina och tänkvärda pjäsen Lycka på Teater Tofta igår! Vi pratade om vad lycka är och varför den kan kännas så mycket flyktigare än olycka, vi pratade om sorg och hur olika människor hanterar den och vi talade om sexualitet och normativitet. Ni skulle helt enkelt ha varit där! Men för er som inte var det kan ni få hjälp att visualisera samtalet med hjälp av den här bilden…

Psykologer går på teater


20 juli 2014
I det nya numret av Modern Psykologi skriver jag om asexualitet.

5 juni 2014
Idag åker jag till Halmstad och deras Stadsbibliotek för terminens sista skolföreläsning om skrivande!

Jag fick även två mycket fina recensioner i USA där Här ligger jag och blöder (Me, on the floor bleeding) just kommit ut som “riktig” d v s fysisk bok, den har tidigare funnits där som e-bok. Utdrag ur recensionen här:

Me on the Floor Bleeding by Jenny Jagerfeld, is a witty, hilarious, strong and heartfelt story about a broken family. Being a psychologist (Jagerfeld), you can see her expertise in her novel, but by no means does this make the book boring in any way. She creates a fascinating mystery that Maja must figure out.
Jagerfelds descriptions of her thereafter are incredible, her background in psychology definitely shines through in describing the personality of Maja’s mother. The conversations between mother and daughter are incredibly heartwarming. Jagerfeld out did herself in her novel; I would definitely recommend Me on the Floor Bleeding. It’s different, and the culture difference shines through the pages without confusing the reader.

Läs hela recensionen här!

En av de fyra stora branchtidningarna gav den också mycket fin kritik, här utdrag:

A moving, complex and satisfying import.

While the Swedish setting, place names and cultural differences add flavor, Maja’s fully authentic first-person voice as she relates her internal struggles will carry readers past any unfamiliarity.

 

28 maj 2014
Idag kommer det 10:e numret av The Walking Dead ut på Apart Förlag som drivs av den fantastiska och oefterhärmeliga Johan Kimrin! Jag skriver förordet och för detta fick jag också ett förnämligt zombieporträtt av illustratören Jimmy Wallin.

Utdrag ur förordet: Om man gång på gång utsätts för nya trauman har man inte råd rent psykologiskt att bearbeta sina tidigare förluster. Det förflutna får därför ”frysas” tillfälligt. Man har helt enkelt fullt upp med att hantera nuet och skjuter därför undan alla påfrestande känslor av sorg och förlust. Detta kallas emotionell distansering och är en copingstrategi som användes i koncentrationslägren under andra världskriget. Om man kände efter mådde man sämre och därför lät man bli.

Köp boken här!

 

 

23 maj 2014
Tankar för dagen i P1! Idag pratar jag om hur missnöje får oss att konsumera. Lyssna här!

22-23 maj 2014
Nu fortsätter jag specialistkursen i Klinisk sexologi! Samt tentar av första terminen!

16 maj 2014
Idag pratar jag om hur min nästan genomskinliga introverta inre sjuåring hjälper mitt extroverta socialt monster att lyssna och verkligen känna efter. Lyssna på mina Tankar för dagen i P1 här!

14 maj 2014
I säsongens sista Psykologer läser böcker analyserar vi Expeditionen – Min kärlekshistoria. I mitten av nittiotalet befann sig Bea Uusma på en tråkig fest. Hon drog ut en bok ur bokhyllan. Det var Med Örnen mot polen. Andrées polarexpedition 1897. Det var början på en mer än femton år lång besatthet av Andréeexpeditionen, en expedition som var dömd att misslyckas på förhand. Den 11 juli 1897 lyfte vätgasballongen, 33 år senare hittas deras döda kroppar av en slump på en öde ö i Arktis. Men fortfarande vet ingen varför de dog.

Expeditionen – Min kärlekshistoria är berättelsen om Andreéexpeditionen men kanske framför allt om Bea Uusmas mycket intima förhållande till historien. Varför väljer man att ägna åratal av sitt liv åt en expedition som ägde rum för 117 år sen? Varför gräver man ner sig i beställningslistor från museiarkiv, uppsöker expeditionsmedlemmarnas forna bostadsadresser, och närstuderar dagboksanteckningar där bläcket suddats ut? Varför blir det så viktigt att försöka ta reda på vad som verkligen hände att man till och med ger sig av till Nordpolen gång på gång – trots att man hatar att frysa? Och vad VAR det egentligen som hände med Andrée och hans besättning? Jag pratar med författaren Bea Uusma om allt detta! Läs mer om eventet här!

 

9 maj 2014
Idag talar jag om vad det egentligen innebär att vara normal. Och att det är helt normalt att vara onormal. Lyssna på mina Tankar för dagen i P1 här!

7 maj 2014
Psykologer läser böcker analyserar ikväll Det osynliga barnet och andra berättelser av Tove Jansson. I år är det hundra år sedan Tove Jansson föddes och 69 år sedan den första boken om de stornästa Mumintrollen kom ut. Tove Janssons böcker om Mumindalen innehåller eviga existentiella teman som meningen med livet, frihet kontra kontroll, skapandets vedermödor och rädslan för det okända. Vi analyserar ångestdrivna Filifjonkor, bortkomna knytt, frihetslängtande Snusmumrikar, noggranna hemuler och iskalla, ensamma Mårror. Och givetvis: de mycket täta banden mellan Mumintrollet och hans föräldrar. Uppläsare är Sissela Kyle, gäster Per Naroskin och jag själv. Moderator är Jonas Mosskin.

2 maj 2014
Idag pratar jag om Mårran i Mumindalen som en bild av samhällets utstötta i Tankar för dagen i P1. Lyssna här!

24 och 25 april 2014
Specialistkursen i klinisk sexologi fortsätter.

24 april 2014
Idag håller jag tre skrivarworkshops på Tunaskolan i Lund som kommer att handla om hur man använder alla fem sinnen när man skriver och därefter föreläser jag inför flera hundra gymnasieelever på Stadshallen i Lund inom ramen för litteraturfestivalen Litteralund.

16 april 2014
Idag åker jag till Bollnäs och pratar på biblioteket där om skrivande och mitt författarskap. Här kan du kolla in en video från föreläsningen.

15 april 2014
Ikväll: Psykologer läser böcker analyserar nobelpristagaren Alice Munro novellsamling Tiggarflickan. I centrum står Rose som vars liv vi får skildrat i tio olika noveller från hennes liv. Det är berättelser om en klassresa från en fattig avkrok i Kanada till studier och ett mer flärdfullt liv. Boken utkom första gången 1978, och var Munros stora genombrott. Till samtalet kommer Johan Hilton, kulturskribent och förläggare samt Liria Ortiz, psykolog och författare. Moderator för samtalet är psykologen Jonas Mosskin. Läs mer om eventet här! Och kolla på min och Jonas Mosskins snabbanalys av boken här!

10 april 2014
Idag föreläser jag på Blackebergs gymnasium för föräldrar under rubriken: Varför mår våra unga så dåligt när de har det så bra? – Och vad kan vi göra åt det? Jag berättar om att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, ger en möjlig teori kring varför och går in lite mer i detalj på olika områden som ungdomar kan ha problem med, såsom stress, mat, sömn, kompisar, självkänsla, alkohol och droger etc.

4 april 2014
Idag är jag med i Spanarna i P1 tillsammans med Johan Hakelius och Jessica Gedin. Min spaning har rubriken: De subtila sinnesintryckens revanch. Lyssna på programmet här!

27-28 mars 2014
Nu påbörjar jag specialistkursen i sexologi för psykologer!

25 mars 2014
Idag föreläser jag på tre olika gymnasieskolor i Växjö om skrivande och mitt författarskap.

24 mars 2014
Psykologer läser böcker – Min kamp 2. Den andra delen av självbiografin Min kamp är en omtumlande läsupplevelse som skildrar en introvert författares liv med höga konstnärliga ideal, samtidigt som familjelivets förpliktelser pockar på uppmärksamhet. En lysande självutlämnande bok eller bara ett vanligt manligt upphöjt geni? Skådespelaren Tobias Almborg läser ett utdrag från boken, jag och Jonas Mosskin analyserar. Kolla in min och Jonas snabbanalys av boken här och läs mer om evenemanget här!

21 mars 2014
Idag klockan 15 föreläser jag för församlingspedagogerna i Svenska kyrkan på Sigtuna folkhögskola om skrivande, psykologi och hur jag tycker att ungdomar har det i Sverige idag.

12-17 mars 2014
Dessa dagar befinner jag mig på Leipzig Buchmesse (bokmässa). Förutom att prata om Här ligger jag och blöder som på tyska heter Der Schmerz, die Zukunft, meine Irrtümer und ich (ungefär: Smärtan, Framtiden, mina misstag och jag) inför en massa skolklasser ska jag även medverka i SR2 Kulturradio für junge Ohren eftersom min bok har blivit vald till en av de bästa ungdomsböckerna denna månad. Jag kommer delta i ytterligare några poddar samt även vara med på ett seminarium på Nordisches Forum. Några bilder från dagarna i Leipzig. Här blir jag intervjuad av Hörfunk- und Projektwerkstatt von Radio blau.

 

Och här kan vi se ett arbete som några flitiga tyska gymnasieelever på Der Sportgymnasium gjort angående mig, Der Schmerz samt Sverige!

Och för er som kan läsa tyska kommer här några fina klipp från recensioner:

Dies ist kein schrilles Mädchenbuch. Es ist eine komplexe Geschichte, mit viel Liebe und Wärme erzählt. Sabrina Gold, Eselsohr, März 2014

Der schwedische Coming-of-age-Roman dreht sich um verrückte Unfälle, Freundschaft und Liebe und um die Identität einer Frau, die unter dem Asperger-Syndrom leidet und allein deshalb als Mutter nicht den Ansprüchen der Gesellschaft gerecht werden kann. Ein wunderbares, packendes Buch mit einem sehr berührenden Schluss. Maren Bonacker, BuchMarkt, März 2014

Für Jugendliche und Erwachsene gleichermaßen empfehlenswert!!! Barbara Wiebking, lovelybooks.de, 03.03.14

In ihrem traurig-schönen Adoleszenzroman hat die schwedische Autorin mit viel Symbolik ein psychologisches Porträt entworfen, das zur Auseinandersetzung mit einer Sinnsuche zwingt. Béatrice Wälti-Fivaz , Kinder- und Jugendmedien Bern-Freiburg, 24.02.14

10 mars 2014
Kvällens psykologer läser böcker handlar om Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick. Dan Josefsson tar vid där Hannes Råstams grävande arbete slutade och går till botten med den psykiatriska vården på Säter sjukhus. Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen. Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade? Läs mer här!

5 mars 2014
Let’s talk about sex! Ikväll samtalar jag och Calle Brunell på ABF i Göteborg om sex och sexualitet och varför psykologer är så kassa på att prata om ämnet. Moderator är psykologen Anna Broman Norrby. Fri entré!

Att gå till en terapeut förr i tiden innebar garanterat att det skulle pratas sex. Freuds driftsteorier var rådande. Relationen till ens far, drömmen föregående natt, irritationen när terapeuten var försenad; allt handlade om sex. Idag är samtalet om sex ofta märkligt frånvarande i terapirummet. Frågor och funderingar kring sex och sexualitet har däremot inte minskat i samhället. Ser inte psykologer och psykoterapeuter detta som sitt område längre? Läs mer om samtalet här!

20 februari 2014
Idag gör vi ett gästspel med Psykologer läser böcker på Kulturhuset (där vi höll till förut). Jag och Jonas Mosskin kommer att analysera Barnens Ö av PC Jersild som är årets Stockholm läser-bok. Fritt inträde! Barnens ö handlar om elvaåriga Reine som egentligen ska tillbringa sommaren på kollot Barnens ö, medan hans mamma arbetar i en annan stad, men som i stället bestämmer sig för att använda sin sista sommar innan puberteten för att undersöka vad livet egentligen går ut på. För att ta reda på svaren till de allra viktigaste frågorna. Vem hans farsa egentligen är. Om änglar tekniskt sätt kan flyga. Och om det existerar någon annan än han själv. Läs mer om eventet här!

12 februari 2014
Ikväll är det dags för säsongens första Psykologer läser böcker! Jag och Jonas Mosskin är mycket nöjda över att vår bokklubb/samtalsserie nu flyttas till Teater Brunnsgatan Fyra. Klockan 19.30 slår vi upp portarna och boken som analyseras är den Augustprisade Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.

Boken handlar om Ester Nilsson som är poet och essäist och som är en förnuftig människa i en förnuftig relation. Ester får en förfrågan om hon vill hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask och hon går helt upp i sin fascination för honom, nästan förälskad redan innan de setts. Hugo Rask sitter i publiken under föredraget och efteråt möts de för första gången. Han tycker inte att någon utomstående någonsin har förstått honom så väl och så på djupet som hon. De inleder ett slags relation. Hon passionerad, nästan besatt. Han ljum och vag.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att lura oss själva i vår önskan att bli älskade och sedda. Det är en skarp detaljstudie i makt och maktlöshet, ansvar och skuld och själens obotliga ensamhet. Läs mer om eventet här! Och gilla vår facebooksida så får du fortlöpande information om Psykologer läser böcker.

7 februari 2014
Idag är jag med i det klassiska programmet Spanarna i P1 ihop med Ingvar Storm, Jessica Gedin och Görav Efverdahl! Lyssna här, jag ser tecken i tiden om Detets frammarch och förutspår en ny syndaflod!

24 januari 2014
Idag kl 14.00 är jag med i Kino i P1 och pratar om Lars von Triers nya film Nymphomaniac!

21 januari 2014
Min krönika om det märkliga fenomenet ASMR (som bl a handlar om att man får ett slags braingasms av att höra någon viska eller prassla med en påse) i senaste Modern Psykologi finns nu utlagd på nätet. Krönikan heter ”Orgasmer i hjärnan – eller bara en tråkig instruktionsvideo?” Läs den här!

20-22 januari 2014
Idag börjar programmet Tendens i P1 att återsända Terapioffer, den dramaserie som jag, Emma Broström och Hassan Lo Sattarvandi alla är författare till. Ursprungligen sändes serien i femton avnsitt à åtta minuter där vi tre hade skrivit fem avsnitt var om tre olika tonåringar som går i terapi hos Psykologen Daniel. Nu har avsnitten klippts ihop till tre halvtimmesavsnitt. Hassan har skrivit om Nima som blivit misshandlad av sina vänner. Emma har skrivit om Maxime som har ångest och vars pappa har tagit livet av sig och jag har skrivit om Pim som är så arg att hon inte vet vart hon ska ta vägen, som har stark miljöångest och som känner att hon bär världen på sina axlar. Lyssna här på Hassans berättelse om Nima. Lyssna här på Emmas berättelse om Maxime. Lyssna här på min berättelse om Pim.

9 januari 2014
I senaste numret av Modern Psykologi fick Emil i Lönneberga gå på utredning hos mig. Har han adhd, är han traumatiserad eller är han helt enkelt rebell? Nu finns artikeln på nätet! Läs den här!

8 januari 2014
Idag är jag med i programmet En bok, en författare på UR/Kunskapskanalen och pratar om Jag är ju så jävla easy going. Tara Moshizi intervjuar. Vi pratar om varför jag ville skriva en bok om en impulsiv artonåring med adhd och vad jag tänker om hur psykisk ohälsa skildras i litteraturen. Kolla in programmet här!

4 januari 2014
Pia Huss i DN ger Jag är ju så jävla easy going en mycket fin recension! Hon skriver bl a: “Jenny Jägerfeld fångar in mycket i sin nya roman ‘Jag är ju så jävla easygoing’. Insiktsfullt beskriver hon den speed och inre kakafoni som driver fram tvånget att ständigt vara i rörelse, som ofta finns hos någon med adhd. Vidare skissar hon snabbt upp en vardaglig fattigdom som många blundar för. […] Respekt säger jag inför Jenny Jäger­felds känsla för autenticitet. Respekt säger jag inför det språk som häller svordomar över sidorna i en väl avlyssnad ung vanmakt.”

DN recension!

26 december 2013
Lyssna på Radiopsykologen special från bokmässan i Göteborg. Vi pratar om att våga sätta ord på sin lust och sin längtan både i och utanför terapirummet. Medverkande är bl a radiopsykologen Allan Linnér, författaren Elsie Johansson och jag. Lyssna här!

16 december 2013
Helsingborgs Dagblad skriver så här om Jag är ju så jävla easy going: “Stilen är kongenial: hetsigt expressiv, fyndigt och kvickt streetsmart med ett överflöd av engelska fraser, som ett sitcom-cartoon-actionfilm-poptext-lexikon.” Läs recensionen här!

16 december 2013
Ikväll har Psykologer går på teater äntligen premiär i Stockholm i samarbete med Teater Brunnsgatan fyra. Johannes Brost spelar den hyllade föreställningen Limpan.

Limpan är från början en roman av Allan Edwall, som Martina Montelius moderniserat och dramatiserat. För regin står Natalie Ringler. I centrum står Limpan Lindberg. En ensam man som lider och kämpar mot sig själv och myndigheterna. En absurd och bitvis komisk föreställning, om att vara man i en ångestfylld tillvaro. Hur hanterar man sina misstag och illgärningar? Och hur kan man fortsätta leva när man har begått ett brott man aldrig kan förlåta sig själv för?

Föreställningen är en timme och efteråt blir det samtal och analys med publiken under ledning av psykologerna Jonas Mosskin och Jenny Jägerfeld. Till samtalet ansluter även Teater Brunnsgatans konstnärliga ledare Martina Montelius. Köp biljetter här på ticnet.

14 december 2013
Idag är det öppet hus på mitt förlag Gilla Böcker! Det bjuds på glögg och pepparkakor och jag kommer att vara där och signera böcker mellan 14-15. Kom och fixa julklapparna! Kolla in här också för fullständigt program, en massa andra härliga författare kommer också!

12 december 2013
Idag är jag tillbaka i min hemstad Norrköping och pratar på Marieborgs folkhögskola om skrivande och mitt författarskap och lite annat!

11 december 2013
Är din mormor jävligt easy going? Eller kanske din måg (what ever that is…)? Din systerdotter är det alldeles säkert! Du behöver inte ha julklappsångest längre för idag signerar jag böcker i Aspuddens bokhandel från kl 18 och framåt! Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg kommer också att vara där!

28 november 2013
Ikväll kl 17-19 pratar jag om skrivande och delar ut pris på Novellprisfesten på Solna Stadsbibliotek! Ungdomar i åldrarna 12-18 har skrivit noveller och vinnarna presenteras och får priser. Fri entré!

22 november 2013
Idag äter jag, Johanna Lindbäck och Ada och Anna från förlaget frukost ihop med personalen på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Vi berättar då om våra nya böcker. Jag förstås om Jag är ju så jävla easy going och Johanna om sin och Lisa Bjärbos Vi måste sluta ses på det här sättet.

19 november 2013
Ikväll kl 19 kommer Lena Andersson till Aspuddens bokhandel på Hägerstensvägen 130 och pratar om sin nya bok Egenmäktigt förfarande som är Augustprisnominerad! Det är en mycket spännande skildring av en relation och en monopassion. Jag är moderator för samtalet. Skynda att köpa biljett för det kommer att bli hårt tryck.

13 november 2013
Idag åker jag till gymnasiet i Upplands Bro och berättar om varför jag blev författare, pratar om skrivande och om mina böcker.

6 november 2013
Idag är jag med i programmet Christer i P3 och talar om varför man mest minns det som var bra med sitt ex (vilket man ju i o f s inte alltid gör). Lyssna här! (Telefonsamtalet med mig är 59 minuter in i programmet.)

16 oktober 2013
Ikväll är det dags för säsongens första och enda Psykologer läser böcker. Vi tar upp boken “438 dagar — vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar” och analyserar den ur ett psykologiskt perspektiv. Boken handlar om uppdraget som gick åt helvete. De båda journalisterna ville undersöka konflikten i Ogaden i Etiopien, en region där jakten på olja drabbat befolkningen. De ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med egna ögon ta reda på sanningen. Men resan gick snett och fem dygn efter att de korsat gränsen, låg de skjutna och blodiga i ökensanden. Det var början på 438 dagars fångenskap.

Medverkande är även psykologen och moderatorn Jonas Mosskin samt Kerstin Bergh Johannesson, psykolog och verksam vid Kunskapcentrum för Katastrofpsykiatri i Uppsala. Tid och plats: Kl 19 på Studion i Kulturhuset i Stockholm. Biljetterna kostar 120 kr. Läs mer om eventet här! Här är en återgivning av samtalet av Kulturhusbesökaren Vesna Precopic, läs texten här! Om du vill veta mer om Psykologer läser böcker så gå in på vår facebooksida och gilla den, så får du fortlöpande information om våra event!

14 oktober 2013
Idag recenseras min bok i podden Allt vi säger är santmed Lisa Bjärbo och Per Bengtsson. Lisa och Per är oeniga om hur många sexscener det finns i boken men är eniga om att tycker mycket om den. Jag får beröm för mitt “spännande, blixtrande, aggressiva språk” och för att jag skriver allvarliga böcker som ändå är roliga. Dagens podd handlar även om sex i ungdomslitteraturen, vilket är ett sjukt spännande ämne, så lyssna här!

10 oktober 2013
Idag kl 10 kommer jag till caféet Ny gemenskap i Korskyrkan och berättar bland annat om hur min sjukdom ledde fram till att jag började skriva böcker och läser lite ur senaste boken Jag är ju så jävla easy going. Robert Öberg som är värd kommer även att sjunga och spela en stund tillsammans med sin dotter Michelle Öberg. Adress: Birger Jarlsgatan 66B. Fri entré!

Idag intervjuas jag även i min hemortstidning Folkbladet. Läs intervjun här!

8 oktober 2013
Idag åker jag till Hässleholm och pratar med gymnasieungdomar och högstadieungdomar om skrivande, hur det kom sig att jag blev författare och mina böcker. Kl 13.30 på Kulturhuset.

Kl 16 är jag med i P4 Kristiansstad och talar om biblioterapi och min nya bok. Lyssna på inslaget här!

Kl 19-20.30 pratar jag och bibliotekarien Mia Dimblad om biblioterapi på biblioteket i Kulturhuset i Hässelholm. Vad är biblioterapi? Varifrån har idén ursprungligen kommit? Kan biblioterapi ge kraft, insikter, få individer att helas eller växa?

2 oktober 2013
Idag medverkar jag i TV4 tillsammans med Lisa Langseth, med anledning av hennes nya film Hotell som har premiär fredagen den 4 oktober. I filmen får den kontrollerade Erika ett förlossningsskadat barn och sjunker ner i en djup depression. Hon påbörjar en gruppterapi där man så småningom överger själva gruppterapeuten och istället tar in på hotell, för att komma bort från sig själv och sina liv. Se klippet här!

PROGRAM FÖR BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 26-29 september 2013

Torsdagen den 26 september

12-12.30 Min förläggare Anna Danielsson Levin intervjuar mig om min nya bok Jag är ju så jävla easy going, på författarscenen.

14-14.30 Den unga bokbloggaren Tova Larsson intervjuar mig om min nya bok på Biblioteks- och berättarscenen. Kolla in hennes blogg här! Arr: Barnens bibliotek i samarbete med Gilla böcker och Kultur i Väst

15-15.30 så står jag i Gilla Böckers monter (B04:59) om någon skulle vilja komma förbi och säga hej eller få en bok signerad!

Fredagen den 27 september

10-10.45 så har jag, David Wiberg, Lisa Bjärbo och Magnus Nordin ett seminarium om Crossover – när vandrar ungdomsboken över till vuxenhyllan? Ur programtexten: Hur kommer det sig att ungdomsböcker har bli­vit så populära, också bland vuxna? Och vad be­tyder egentligen begrepp som ung vuxen och crossover? Jenny Jägerfeld (Jag är ju så jävla easy going), Lisa Bjärbo (Vi måste sluta ses på det här sättet), Magnus Nordin (Avgrundens änglar) och David Wiberg (Dagboksanteckningar från ett källarhål) pratar om fenomenet utifrån sina för­ fattarskap och aktuella böcker tillsammans med Yukiko Duke, redaktör Vi Läser.

11-11.30 står jag i Gilla Böckers monter (04:59) om någon vill komma förbi och säga hej, prata böcker eller kanske få en bok signerad.

13.50-14.10 är jag på digitala torget med ljudboksförlaget A Nice Noise som ska ge ut min bok Jag är ju så jävla easy going. Kom och träffa mig där! Det är även jag som läser in boken, vilket känns extremt kul. Plats: F0023

15-15.45 så pratar jag, radiopsykologen Allan Linnér och författaren Elsie Johansson om sex och sexualitet. Varför är det så svårt att ta upp i terapier? På Sveriges Radios scen.

16-16.45 så pratar jag, artisten Petter och Marie Lundström, programledaren för Lundströms Bokradio om klassikern Bonjour Tristesse av Françoise Sagan som var med i Bokcirkeln i våras. Plats: Sveriges Radios scen.

Lördagen den 28 september

11-11.45 så pratar jag, Sara Bergmark Elfgren (Engelsforstrilogin) och Daniel Gustavsson om The Walking dead och vad det är som gör att både tv-serien och den tecknade förlagan blivit så omåttligt populära? Samtalet kommer säkerligen att irra in på skräck, ledare och psykbryt. Plats: Seriefrämjandets seriescen. Arr: Apart Förlag

12.30-13 så hänger jag i Gilla Böckers monter (B04:59) om någon vill komma förbi och säga hej eller få en bok signerad.

15-16 så pratar jag och författaren Christin Ljungqvist som också är aktuell med ny roman (Fågelbarn) om skrivande och min nya bok Jag är ju så jävla easy going tillsammans med vår förläggare Ada Wester. Ur programtexten: Jenny Jägerfeld är utbildad psykolog och debuterade som författare 2006 med romanen ”Hål i huvudet”. Hösten 2010 kom hennes andra bok ”Här ligger jag och blöder”, som bland annat tilldelades Augustpriset i barn- och ungdomsklassen och nominerades till Slangbellan. Hon är aktuell med en ny roman för unga vuxna – ”Jag är ju så jävla easy going”, som kommer ut i september 2013.

Christin Ljungqvist debuterade som författare 2012 med ”Kaninhjärta”, en genreöverskridande roman som nått såväl unga som vuxna läsare. ”Fågelbarn” är en fristående uppföljare, som liksom debutromanen är ett suggestivt thrillerdrama om mörka familjehemligheter och budskap från andra sidan. Plats: Kåken, i caféet.

26 september 2013
Idag är jag intervjuad i Helsingborgsbladet om min nya bok Jag är ju så jävla easy going, om psykologi, normer och hur man får skriva för unga. Läs intervjun här!

19 september 2013
Idag är jag med i en finsk nyhetsmorgonsoffa (Helsingfors) med anledning av nya boken och varför jag är i Finland! Lite senare på dagen håller jag föredrag om livskriser och hur man kan komma vidare ur dem, om arbetet som författare och arbetet som psykolog. På De Ungas Akademi i Helsingfors kl 15-17. Läs mer om evenemanget här.

11 september 2013
Ikväll är det dags för ett specialarrangemang av Psykologer tittar på film. Filmen som vi ska se ikväll är Lisa Langseths nya Hotell. Den handlar om Erika som har allt: bra arbete, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. En dag rasar allt samman och det perfekta livet betyder ingenting. Hon börjar i gruppterapi och en dag ställs frågan av gruppen: Varför ska inte vi få må bra? Gruppen beslutar sig för att ta sig till en plats där man kan vara helt anonym. Moderator är Jonas Mosskin och gästpsykolog är jag själv. Visningen börjar klockan 19.00 på Biografen Sture på Birger Jarlsgatan 41A och diskussionen startar precis efter filmen runt kl 20.30. Gilla gärna Psykologer tittar på film på facebook, om du vill få kontinuerlig information om kommande evenemang.

29 augusti 2013
Idag typ kl 10.50 berättar jag om min nya bok på BTJ (bibliotekstjänst) förlagsdagarna på Universitet i Stockholm, adressen är Universitetsvägen 10.

23 augusti 2013
Idag börjar jag läsa in Jag är ju så jävla easy going som ljudbok på A nice noise. Känns mycket kul!

19 augusti 2013
Ikväll kör vi andra giget ever med Psykologer går på teater på Malmöfestivalen. Den här gången kommer vi att samtala om och analysera pjäsen “Hon finns inte med på fotografiet” som är en föreställning om social exkludering som bygger på vittnesmål från människor som uteslutits från familjer. Pjäsen börjar klockan 20.00 och samtalet efteråt som hålls av mig och Jonas Mosskin. Publiken är mycket välkommen att delta i samtalet och komma med tankar, funderingar och frågor. Både pjäsen och samtalet efter åt är gratis. Gilla gärna vår sida på facebook så får du information om kommande event.

18 augusti 2013
Ikväll är det världspremiär för mitt och Jonas Mosskins senaste koncept: Psykologer går på teater. Premiären sker på Malmöfestivalen och pjäsen som vi ska analysera heter “Den största av dom största”. Så här beskriver Dramalabbet själva pjäsen: En regissör och en skådespelare. Två stora män möts i ett spel om kärlek, gemenskap, status och makt. Dramalabbet bjuder in till ett möte med scenkonstens mäktiga män där vi ser dem som de inte är vana vid att bli sedda. Eva Johansson och Louise Löwenberg har efter publik- och kritikersuccén Kusiner skapat en ny föreställning om relationer, maskuliniteter och makt.

Pjäsen börjar klockan 20.00 på Palladium i Malmö och samtalet efteråt börjar ca kl 21.30. Allt är gratis! Gilla gärna vår sida på facebook så får du information om kommande event.

17 augusti 2013
Idag sändes det sista avsnittet av historien om Pim som jag har skrivit för radioteatern Terapioffer och det var även den sista delen i serien. Lyssna på avsnittet här! Kolla även in chatten här där jag svarade på lyssnarnas frågor om varför Pim verkar smartare än sina egna föräldrar och hur man orkar lyssna på människor som krisar hela dagarna, när man jobbar som psykolog.

13 augusti 2013
Idag släpps en ny film på 15 – Det är ditt liv. Kanske den sista jag kommer att svara på. SVT har valt att inte fortsätta med projektet. Synd tycker förstås jag eftersom det finns så lite tv-program för ungdomar i den här åldern och dessutom väldigt få program som tar upp frågor om sorg, ledsenhet eller annan psykisk ohälsa. Men filmerna och svaren kommer att finnas kvar ett tag till, så passa på att kolla in.

Filmen som släpps heter “Tvångsglad” och handlar om Julia som känner det som att hon alltid måste vara glad, att hon aldrig får ha några problem. Här kan du se filmen. Och här kan du se mitt svar. Du kan även gå in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

11 augusti 2013
Idag kl 12.03 sänds den fjärde delen om Pim i radioteatern Terapioffer i P4. Vad finns egentligen bakom Pims ilska? Kan det vara … sorg? Lyssna här!

10 augusti 2013
Idag kl 12.03 sänds den tredje delen om Pim i radioteatern Terapioffer i P4, där jag har skrivit manus. Pim är arg. På naturkunskapsläraren Ove som flyger till Thailand varje år, på folk som bryr sig om sitt hår, på sin brorsa, pappa, alla! Lyssna här för att fatta varför.

9 augusti 2013
Idag kommer nya numret av Reumatikervärlden där jag har skrivit en krönika om hur de många gånger utskällda sociala medierna har gjort livet lättare för kroniskt sjuka. Läs krönikan här!

4 augusti 2013
Idag sänds den andra delen om Pim i Terapioffer. Radioteatern för unga som jag skrivit manus till. Allt är meningslöst. Eller? Är det? Naturkatastrofer, övergrepp och gifter som ger barn cancer. Pim verkar vara den enda som ser att världen håller på att gå under, alla andra bara smaskar på sina bullar medan eländet pågår. Lyssna här.

3 augusti 2013
Idag kl 12.03 sänds den första delen om Pim i Terapioffer, radioteatern för unga som jag varit med att skriva manus till. Hassan Lo Sattarvandi har tidigare skrivit manus till berättelsen om Nima och Emma Broström har skrivit om Maxine. Här kommer alltså berättelsen om den mycket arga Pim som verkligen inte vill gå till någon psykolog. Men varför är hon egentligen så arg? Lyssna här. På fotografiet nedan ser ni Hanna Elffors Elfström som mästerligt spelar Pim.

Idag chattar jag även som manusförfattare till karaktären Pim som de fem sista avsnitten av radioteatern Terapioffer i P4 handlar om. Varför är Pim så arg? Och är ungdomar argare nu än förr? Chatten börjar precis efter första avsnittet, typ 12.10. Läs hela chatten här!

28 juli 2013
Idag chattar jag med lyssnarna om radioteatern Terapioffer med anledning av att den femte och sista delen om Maxine, som Emma Broström skrivit, sändes idag. Hur hanterar man egentligen att en förälder tar livet av sig? Hur reagerar ett barn på en sådan fruktansvärd händelse och hur går man egentligen vidare? Läs hela chatten här.

16 juli 2013
Idag släpps en ny film på SVT:s ungdomsprogram 15 – Det är ditt liv. Den här gången handlar den om Emilia som är svartsjuk på sin flickvän Sandra och ständigt misstänker henne för olika saker trots att hon egentligen inte har något skäl. Kolla in filmen här! Och mitt svar här! Om relationen ska hålla måste Emilia jobba med sin svartsjuka. Du kan även gå in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

13 juli 2013
Idag chattar jag med lyssnarna om radioteatern för unga, Terapioffer, som jag varit med och skrivit och som har sänts i P4. Idag är det fokus på Hassan Lo Sattarvandis berättelse om Nima vars femte och sista del sändes idag. Hur är det egentligen att i minnet återvända till det värsta man varit med om? Läs hela chatten här!

12 juli 2013
Idag intervjuas jag, Åsa Anderberg Strollo och Gunnar Ardelius i Aftonbladet om den erotiska novellsamlingen Het där vi alla tre medverkar ihop med en drös andra begåvade författare. Vi pratar om hur det egentligen är att skriva om sex och hur vi tröttnat på stereotypa könsroller, klichéartade sexscener och hur vi velat skriva om sex på ett härligt och lustbetonat vis. Läs intervjun här!

29 juni 2013
Idag börjar Terapioffer sändas i P4 kl 12.03. Det är radioteater för unga som jag (målgruppen är 13-15 år, men som vanligt finns det ingen övre åldergräns tycker jag), Hassan Lo Sattarvandi och Emma Broström har skrivit. Det handlar om tre olika karaktärer (vi har skrivit om en var) som blir tvungna att söka upp en psykolog av olika skäl. Lite som In treatment fast med tonåringar. Vi får följa deras terapiprocesser under fem sessioner vardera. Först ut är Hassan Lo Sattarvandis berättelse om Nima. Terapioffer sänds på lördagar och söndagar kl 12.03. Lyssna här!

17 juni 2013
Idag kan ni lyssna på mina Tankar för dagen i P1. I detta avsnitt talar jag om det obegripliga och hånfulla raljerandet över särskrivningar. Lyssna här!

11 juni 2013
En ny film på SVT:s 15 – Det är ditt liv. Idag handlar den om Tilda som har så svår bacillskräck att den faktiskt sabbar hennes liv. Se filmen här! Och mitt svar här! Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se. Kolla även in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

10 juni 2013
Klockan 06.55 är det dags för Tankar för dagen. Idag pratar jag om att det är dags för många småbarnsföräldrar (inklusive mig själv) att lägga in sig på smartphonestorken eftersom vi blivit lika beroende av våra telefoner som vore det heroin. Lyssna här!

8 juni 2013
Idag kl 08.05 sänds det tredje och sista avsnittet av Bokcirkeln där vi läser och analyserar det rafflande slutet på Bonjour Tristesse. Lyssna på mig, Petter och Marie Lundström här!

4 juni 2013
Idag släpps filmen “Saknar min syster” på SVT:s ungdomsprogram 15 – det är ditt liv. Den handlar om Clara som inte känner att hon orkar bära sin systers hemlighet längre och också, att hon inte får plats, eftersom systern kräver så mycket av deras pappa. Se filmen här! Och kolla in mitt svar här. Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se. Kolla även in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

3 juni 2013
Tidigt, tidigt, redan kl 06.50 kommer mina Tankar för dagen i P1. Idag handlar det om rätten att få vara ledsen. Och: visste du att näsdukar är avdragsgilla när man jobbar med terapier? Lyssna här!

1 juni 2013
Idag sänds andra avsnittet av Bokcirkeln i Lundströms bokradio. Jag, Petter och programledaren Marie Lundström fortsätter att analysera Bonjour Tristesse av Françoise Sagan. Vad har egentligen Cecile för relation till sin far? Varför känner hon sig så hotad av faderns nya flickvän? Och vad är det egentligen för ränker hon smider? Lyssna på andra avsnittet här!

25 maj 2013
Idag börjar Bokcirkeln sändas i Lundströms bokradio i P1! Redan kl 08.05. Jag, Petter och programledaren Marie Lundström diskuterar en av mina absoluta favoritböcker, Bonjour Tristesse av Françoise Sagan. Lyssna på första avsnittet här!

24 maj 2013
Idag kommer nya Reumatikervärlden där jag har skrivit en krönika som handlar om skammen man kan känna över att ha en (reumatisk) sjukdom. Läs den här!

23 maj 2013
Idag på morgonen kl 06.50 sänds mina första Tankar för dagen i P1. Jag berättar om hur jag gick verbal bärsärkagång i en hifi-butik och propagerar för rätten att få vara arg. Lyssna här!

Ikväll går vårens sista Psykologer läser böcker av stapeln. Då tar vi oss an “Jag är Zlatan Ibrahimovic” av David Lagercrantz. I boken får vi följa en spirande fotbollsstjärna, som blir proffs i Ajax när han knappt är torr bakom öronen. Vi möter en ung kille från Rosengård med en trasslig bakgrund som inte känner sig svensk men som har en stark önskan att ta ta revansch på alla de som tvivlat. En lovande fotbollskille som stjäl cyklar påväg till träningen, som tar livet med en klackspark, men med en vilja och ett driv som tar honom till världens storklubbar. En osminkad historia om Zlatans fotbollsliv är också en berättelse om trycket att prestera som elitidrottsman och om svårigheten att få ett gäng av stjärnor att bli ett lag.

Till samtalet kommer organisationspykologen Johan Grant. Han har 15 års erfarenhet av att jobba med ledare och organisationer där det förväntas toppprestationer där individen förhållande till gruppen är i centrum.

Samtalet börjar kl 19.00 på Café Panorama på Kulturhuset i Stockholm. Moderator är psykologen Jonas Mosskin. Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med Psykologförbundet och Modern Psykologi. Fri entré.

17 maj 2013
Idag föreläser jag på Fryshuset för deras skrivarlinje om hur jag blev författare, vad man ska tänka på när man berättar en historia och varför research är så roligt!

14 maj 2013
Idag släpps filmen “Om mamma dör” i SVT:s ungdomsprogram 15. Den handlar om Hanna som lever i ett ständigt vakuum. Hennes mamma är svårt sjuk och ligger på sjukhus. Runt omkring Hanna fortsätter livet precis som vanligt, men på insidan är det kaos. Kolla på filmen här! Och se mitt svar till Hanna här. Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se.

10 maj 2013
I dagarna kommer nya numret av Modern Psykologi med inriktning på språk. Läs min krönika om att romanen är överlägsen facklitteraturen när det gäller vissa psykologiska insikter. Och om hur klassikern Maken av Gun-Britt Sundström påverkade mig i grunden. Läs krönikan här!

7 maj 2013
Idag har jag, förlaget och Grand Agency marknadsmöte om den kommande boken!

Idag släpps även en ny film SVT:s ungdomsprogram 15 – Det är ditt liv. Den här gången handlar det om en tjej vars mamma har träffat en ny kille. Allt verkar inledningsvis jättebra ända tills den dagen då mammas nya partner tar på tjejen på ett sexuellt vis. Filmen heter “Mammas kille tar på mig”. Se den här! Och se mitt svar till henne här! Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se. Kolla även in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

4 maj 2013
Idag diskuterar jag, Calle Brunell och Salar Shalmashi sex och hur psykologer förhåller sig till ämnet på psykologstudenternas årliga kongress PS13! Kl 10.30 på Karolinska Institutet. Rubriken är Gränslös sexualitet. Läs mer om PS13 här!

 

2 maj 2013
Idag föreläser jag på Nacka Gymnasium! År 2012 fick Nacka gymnasiums skolbibliotek utmärkelsen Bästa skolbibliotek! Då var priset för det en tavla och några skolföreläsningar av mig. Idag träffar jag fyra olika klasser på introduktionsprogrammet och berättar om hur jag blev författare, om det roliga researcharbetet och om mitt skrivande.

25 april 2013
Ikväll är det dags för Psykologer läser böcker! Den här gången analyserar vi Cirkeln, Eld och Berättelser från Engelsfors av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

En natt då månen färgats mystiskt röd vaknar sex tonårstjejer i småstaden Engelsfors. En okänd stark kraft för dem till den nedlagda Folkparken, utan att de förstår varför. Tjejerna umgås inte, tillhör helt olika kretsar – någon är populär, någon är plugghäst och någon mobbad… De har inget gemensamt. Utom en sak. De har magiska krafter. De är utvalda, de är Cirkeln. En ond kraft från en annan dimension är på väg att förgöra världen, och det är bara de som kan stoppa apokalypsen. Hur hanterar man det faktum att man plötsligt kan göra sig osynlig, förflytta saker med bara tanken eller påverka andra människors tankar och känslor? Hur blir det när man tvingas samarbeta med sin egen mobbare? Och hur ska man förhålla sig till det faktum att man är ansvarig för att stoppa Ondskan? Psykologer läser böcker diskuterar gruppdynamik, kärleksproblem och dysfunktionella föräldrar, allt i en magisk kontext.

Gäster är författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg samt psykologen Margareta Berggren som hördes i radioprogremmet Dialog och i tv-programmet Bullen under 80- och 90-talet. Moderator är psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.

Samtalet äger rum på Kulturhuset i Stockholm, Biblioteket Plattan kl 18-19.30. Fri entré! Läs mer om eventet här! Och gilla gärna vår sida på facebook så får du information kontinuerligt.

24 april 2013
Idag föreläser jag på världsbokdagen (fast en dag för sent) på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Här blir jag intervjuad av Vendela och Linus, två elever på skolan.

22 april 2013
Idag släpps en ny film på SVT:s ungdomsprogram 15 – Det är ditt liv. Filmen handlar om Vera som känner ful och värdelös. Se filmen här! Och kolla in mitt svar här! Jag tycker att Vera ska försöka hitta ett annat sätt att se på sig själv, samtidigt som det är viktigt att inse att de bilder och ideal som sprids om hur man bör se ut är väldigt skeva. Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se. Kolla även in på sajten www.svt.se/15. Där finns även en mängd svar på skriftliga frågor som ungdomar har skickat in och som jag och de andra experterna har svarat på.

 

9 april 2013
Idag kommer nya numret av Modern Psykologi ut. I det här numret har jag skrivit en artikel om sex och sexualitet och varför psykologer har så svårt att ta upp ämnet med sina klienter. Hur kan det komma sig? När psykologins fader är Sigmund Freud, posterboy för sexualiteten. Läs artikeln här!

8 april 2013
Idag släpps en ny film SVT:s ungdomsprogram 15 – Det är ditt liv. Filmen handlar om en tjej som blir uthängd av en kille på nätet. En kille som hon chattat med och även skickat lättklädda bilder till. Se den här! Och se mitt svar till henne här! Ikväll kommer jag även att chatta med er som har frågor kring filmen men även andra frågor om att må dåligt eller vilja förändra sitt liv. Här kan du läsa hela chatten. Se och lyssna även på Johnny Lindqvist här. Johnny är expert på unga och internet säger att man aldrig ska skicka bilder till någon som man inte litar helt på. Enligt honom är den här typen av hot vanliga på nätet. Alla filmer från 15 går att se på www.svtplay.se.

25-28 mars 2013
Idag åker jag till barnbokmässan i Bologna för att ha seminarium om den erotiska novellsamlingen Het, för att träffa mina utländska förläggare, för att dela ut ett pris för bästa översättning (till italienska) av första kapitlet av Här ligger jag och blöder och för att mingla hårt med både svenska och utländska författare och bokmänniskor! Barns och ungas rätt till kultur är det bärande temat när Sverige är hedersgäst på världens största barnbokmässa.

15 mars 2013
Idag är det äntligen dags för vårens första Psykologer läser böcker! Den här gången läser vi “Var det bra så?” av Lena Andersson som när den kom ut 1999 fick översvallande recensioner. Uppsala Nya Tidning skrev: ”… som Ebba Grön fast i bokform. Den slår hårt och utan förvarning rakt i veka livet och får en att skruva på sig av skam inför den förljugna värld vi lever i.” Psykologer läser böcker vill bland annat undersöka det glapp som finns mellan dem som uttalar sig om mångfalden och de som lever i den. Läs mer om eventet här! Och gilla gärna vår sida på facebook så får du information kontinuerligt.

Moderator är psykologen och författaren Jenny Jägerfeld. Gäst är psykologen, psykoterapeuten och sexologen Linn Heed Ackerfeldt. Samtalet äger rum på Kulturhuset i Stockholm, Biblioteket Plattan kl 18-19.30. Fri entré!

 

20 februari 2013
I dagarna kommer min krönika i Soma/K-magasin (en tidning för Karolinska Universitetssjukhuset) om den idiotiska föreställningen att normaltillståndet är att vara glad och frisk. It’s not. Läs den här!

11 februari 2013
Idag kl 10 är jag med i Kropp och själ (P1) och talar om den i mitt tycke, väl hajpade metoden mindfulness, tillsammans med bl a Åsa Nilsonne. Lyssna här!

31 januari 2013
Ikväll sitter jag i telefonslussen för P4:s Karlavagnen som har den sista av tre specialsändningar med namnet Innersta rummet. I dessa program kommer terapeuten Ia Mårtensson Astvik ta emot samtal tillsammans med programledaren Anna Ivemark. Lyssnarna kan höra av sig om relationer, funderingar kring livet, existentiella som vardagliga. Ring 099-110 90!

19 januari 2013
Jag är med i Hultling i P4 och pratar om nyårslöften och hur man gör för att lättare kunna hålla ett. Lyssna här!

17 januari 2013
Ikväll sitter jag i telefonslussen för P4:s Karlavagnen som har den första av tre specialsändningar med namnet Innersta rummet. I dessa program kommer terapeuten Ia Mårtensson Astvik ta emot samtal tillsammans med programledaren Anna Ivemark. Lyssnarna kan höra av sig om relationer, funderingar kring livet, existentiella som vardagliga. Ring 099-110 90!

14 januari 2013
Idag publicerades ytterligare en lärarintroduktion som jag skrivit om klassikern Giovannis rum av James Baldwin för Alla tiders klassiker. Läs den här!

20 december 2012
Jag har skrivit ytterligare en lärarintroduktion för Alla tiders klassiker. Denna gång om boken Att leva av Yu Hua. Läs den här!

 

9 december 2012
Jag börjar läsa in Här ligger jag och blöder för ljudboksförlaget Storytel. Gå in på länken för att lyssna!

6 december 2012
Idag åker jag till Linköping för att vara med på Biblioteksföreningens årliga glöggmingel tillsammans med en massa bibliotekarier. Där ska jag föreläsa bland annat om mina böcker, den nya erotiska novellsamlingen Het och berätta om hur min sjukdom fick mig att börja skriva.

4 december 2012
Idag släpps en ny film på SVT:s ungdomssajt 15 – Det är ditt liv. Den här gången handlar det om något så allvarligt som att ha en kompis som inte vill leva. Se filmen här och mitt svar här. Och på svt.se/15 kan du kolla in en massa olika brevfilmer och en massa andra svar från mig och de andra expertsvararna på 15.

1 december 2012
I det nya numret av Språktidningen är jag intervjuad om hur den påtvingade tristessen av en sjukdom ledde fram till skrivandet. Och om vad en av mina första böcker som jag skrev som åttaåring handlar om! Läs hela artiklen här! Här nedan kan man beskåda en bild där jag försöker se cool ut.

21 november 2012
Idag åker jag till Alingsås för att att föreläsa på Alströmergymnasiet om varför jag egentligen blev författare, hur man bygger upp en historia och vad man ska tänka på om man vill att texten ska beröra. Här kan du läsa om hur det blev! På kvällen kl 18.30 pratar jag på biblioteket i Alingsås på sektionen för unga. Kom och ställ frågor om skrivande, mina böcker eller nästan vad som helst. Det är gratis!

20 november 2012
Idag släpps en ny film på SVT:S ungdomssajt 15 – Det är ditt liv. Filmen handlar om en tjej som gillar om att onanera, men som känner sig äcklig när hon gör det. Kolla in filmen här och mitt svar här. Och på svt.se/15 kan du kolla in en massa olika brevfilmer och en massa andra svar från mig och de andra expertsvararna på 15.

15 november 2012
Idag börjar jag läsa in Här ligger jag och blöder, som ska bli ljudbok. Deadline för inläsningen är 18 januari och boken borde komma i färdigredigerat format under våren. Här på Storytel kan du läsa mer om hur du faktiskt skulle kunna hjälpa till med det arbetet!

 

 

12 november 2012
Idag föreläser jag på Psykiatriveckan i Norrköping. Jag kommer att prata om en av de senaste årens allra mest populära psykoterapeutiska metoder – nämligen mindfulness, samt dess faror och förtjänster. Välkommen till Arbetets Museum kl 14.15-15.15! Alla föreläsningar är gratis! Arbetets Museum ligger på Laxholmen i Norrköping. Här är programmet för Psykiatriveckan. Här i NT24 kan du lyssna på en telefonintervju med med anledning av min medverkan.

8 november 2012
Psykologer läser böcker analyserar Skaparkriser. Idag skärskådar vi Johan Cullbergs klassiska bok Skaparkriser med särskilt fokus på Strindberg. Det är 20 år sedan Skaparkriser utkom och som bekant 100 år sedan Strindberg dog. I boken beskriver Cullberg författarna August Strindberg och Stig Dagermans Skaparkriser. Strindbergs Infernokris mellan åren 1894-1897 kom att få en avgörande betydelse för honom och för bilden av Strindberg som ett kreativt geni och en galen författare. Men hur psykotisk var egentligen Strindberg och var det bara en välbehövlig konstnärlig kris? Hade Strindberg en narcisistisk-grandios problematik som Cullbergs hävdar?

De flesta författare, konstnärer och dramatiker har perioder av skapandekriser, då kreativiteten sinar eller då personliga problem gör att det egna skapandet kommer i skymundan. I kvällens samtal frågar vi oss varför krisar konstnärer och vad betyder dessa perioder av förlamning och vilsenhet för det egna arbetet och självförtroendet? Eller kanske är det så att krisen är ett naturligt tillstånd och det kreativa flowet ett undantag?

Till samtalet med publiken kommer Lena Andersson, författare och journalist. Andersson skriver många uppskattade och omdebatterade krönikor i DN. Gäst är även författaren och psykoanalytikern Clarence Crafoord. Crafoord har skrivit ett tiotal klassiska böcker om samtal och psykoterapi. I boken “Barndomens återkomst” analyserar han flera berömda författare däribland bl.a. Strindberg med utgångspunkt i barndomsupplevelser. Moderator är psykologen och skribenten Jonas Mosskin.

Samtalet om Skaparkriser äger rum på Biblioteket Plattan, Kulturhuset kl 18-19.30. Fri entré. Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

Varmt välkomna önskar Jonas Mosskin & Jenny Jägerfeld

 

 

8 november 2012
Idag föreläser jag på biblioteket i Tullinge om mitt författarskap, mina böcker och om vad man egentligen ska tänka på när man skriver dialog. Klockan 19, fri entré. Varmt välkommen!

25 oktober 2012
Idag föreläser jag på Svenska Läkarsällskapet inför reumatologer och andra läkare om min reumatiska sjukdom och hur den drabbade mig. Jag kommer att tala om hur en sjukdom påverkar en människa psykologiskt, hur man kan hantera sin förändrade livssituation och vad man som läkare bör tänka på i mötet med patienten.

23 oktober 2012
Här kan du läsa min nya krönika i Modern Psykologi. Den handlar om vikten att våga tala om sex i terapirummet.

21 oktober 2012
Idag föreläser jag om mindfulness – metodens faror och förtjänster i Svenska Kyrkan i Vetlanda, klockan 12.00, direkt efter gudstjänsten. Varmt välkomna! Och det är gratis!

18 oktober 2012
Nu är det återigen dags för Psykologer läser böcker! Denna gång tar vi oss an den Augustprisbelönade och kritikerrosade Korparna av Tomas Bannerhed. I Korparna möter vi Klas som bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror på en bondgård i Småland. Klas är en vetgirig och smart pojke som har svårt att hitta sin plats såväl i bygden, som i sig själv och sin familj. Över honom vilar förväntningen att en gång ta över gården, ett ansvar som tynger ner och skrämmer. Klas pappa är plågad av det tröstlösa slitet på gården, han är deprimerad, men kanske också något mer. För sitt inre verkar han ibland se och höra saker som ingen annan ser. Fadern är också besatt av att sortera och kategorisera saker, både vädret och allt det järnskrot som finns på gården. Klas flyr in i sitt intresse för fåglar, ett område han kan allt om. Vad står fåglarna för? Hur ska vi förstå fadern? Och vilket ansvar har Klas egentligen? Vi diskuterar skulden, friheten och arvet i Tomas Bannerheds roman.

Gäst är psykologen och författaren Maria Farm som är aktuell med Sorgboken – ett stöd för dig som förlorat någon. Moderator är psykologen och författaren JennyJägerfeld. Samtalet äger rum på Biblioteket Plattan på Kulturhuset i Stockholm kl. 18-19.30. Fri entré.

Psykologer läser böcker är ett samarbete med Psykologförbundet och Modern Psykologi.

Varmt välkomna önskar Jonas Mosskin & Jenny Jägerfeld

 

 

16 oktober 2012
Idag föreläser jag på Väggaskolan i Karlshamn om mina böcker, skrivande och hur bisarrt det kan bli när man ska göra research.

11 oktober 2012
Idag är jag med i Morgonpasset i P3 och pratar om olika terapitrender. Från psykoanalys till mindfulness. Kolla in här om du missade!

4 och 10 oktober 2012
Dessa två dagar föreläser jag och Jonas Mosskin för personalen på Stadsbiblioteket i Stockholm, om bemötande av människor med psykisk ohälsa.

2 oktober 2012
Idag släpps en ny film på ungdomssajten 15 – det är ditt liv. Den här gången handlar brevfilmen om Timo. Timo har bytt skola tre gånger men varje gång händer samma sak. Det är alltid några killar som är på honom. De sparkar honom, kallar honom elaka saker och tar sönder hans kläder. Timo vet inte om det är någonting han själv gör för att det alltid blir på det här sättet. Det han vet är att han snart inte orkar leva längre. Du kan se filmen här och höra mitt svar här. Kolla även in andra filmer och andra svar såväl i videoform som i skriftlig form, från mig och de andra experterna här på svt.se/15.

 

 

Bokmässan i Göteborg 2012
Trots att jag inte kommit ut med någon ny roman i år (dock deltagit i två novellsamlingar) så blir bokmässan ljuvligt hetsig. Här kommer mitt program för de olika dagarna:

Torsdagen den 27 september

Kl 13-13.20 Erotik för unga: “Het” är en samling erotiska noveller för unga, där tio ungdomsboksförfattare väcker förbjudna känslor och lust, testar gränser och bryter pekpinnar. Hur påverkar författarnas egna hämningar och intentioner skrivandet? Blir man generad när man skriver? Kåt? Förutom jag medverkar även Åsa Anderberg Strollo och Sara Ohlsson. (Seminarium, seminariekort krävs)

Kl 15-15.30 Psykologer läser böcker: Psykologer läser böcker goes bokmässan! Den här gången analyserar vi – i linje med det nordiska temat – årets skönlitterära Augustvinnare “Korparna” av Thomas Bannerhed. Jag är moderator och till min hjälp har jag författaren och psykologen Calle Brunell. Du behöver inte ha läst boken för att komma och lyssna. (Moderns Psykologis monter B05:60, gratis.)

Kl 16-16.20 Humor i ungdomslitteraturen: Jag och min förlagskollega Lina Arvidsson, som i år debuterat med ungdomsromanen “Det borde finnas regler” samtalar om humor i ungdomslitteraturen. Och om poetry slam, feminism, kropp och vänskap. (Seminarium, seminariekort krävs.)

Kl 17-17.20 Het: Jag, Åsa Anderberg Strollo och Sara Ohlsson har alla bidragit till Het, en samling erotiska noveller som väcker heta känslor, testar gränser och bryter pekpinnar. Ett samtal om hämningar, normer och att skriva om sex. (Ung scen, barnens torg. Gratis.)

Fredagen den 28 september

Kl 12-12.45 Drastiskt och humoristiskt om trasiga ungdomar. Så här skriver man i seminarieprogrammet: Den brittiska författaren Jenny Valentine fick The Guardians barnbokspris 2007 för debuten Hitta Violet Park, och är nu aktuell med sin tredje ungdomsroman på svenska. Jenny Jägerfeld fick Augustpriset 2010 för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder. I de båda författarnas böcker får de udda ungdomarna ta plats och med skarp iakttagelseförmåga berättas originella historier med varm humor. Hur hanterar man som författare balansgången mellan humor och allvar? Hur skildrar man trasiga familjer utan att bli alltför dyster, och humoristiska karaktärer på ett trovärdigt sätt? Moderator: Peter Whitebrook, journalist. (Seminarium, seminariekort krävs.)

Kl 16-16.20 Avståndet mellan: Ett tvärsnitt av ett Sverige av i dag, går det att ge? Kanske genom att låta ett tjugotal av landets främsta författare tillsammans skriva en roman. Ett försök att minska avståndet mellan. Medverkande är förutom jag, Kevin Frato (moderator) och Anneli Jordahl. (Seminarium, seminariekort krävs.)

Kl 17-17.30 Sommar i P1. Samtal med sommars programchef Bibi Rödöö om mitt sommarprogram på Sveriges Radios scen. (Gratis.)

Lördagen den 29 september

Kl 11-11.20 Att skriva hjälpte mig vidare – jag och min reumatism. Jag, Ann Carlsson och Steinar Walsö Kanstad deltar. (Reumatikerförbundets monter C04:49, gratis.)

Kl 13-13.20 Om “Het”: Om mitt novellbidrag Paris Surprise till den erotiska novellsamlingen “Het” och om behovet av skriven erotik för unga. (RFSU:s monter, gratis.)

15-15.20 Att skriva hjälpte mig vidare – jag och min reumatism. Jag, Ann Carlsson och Steinar Walsö Kanstad deltar. (Reumatikerförbundets monter C04:49, gratis.)

16.30-16.50 Tystnaden bryts: Terapeuten Monika Thelins bok “Tystnaden bryts” är en berättelse om vad som utspelar sig mellan klient och terapeut under en lång psykoterapiprocess. Monica och jag samtalar om hur psykoterapi går till och hur terapeuten påverkas av sin yrkesroll. (Hälsa och livsstil, scenen, F-hallen, gratis.)

17-17.20 Psykologer läser böcker: Med anledning av Strindbergåret tar Psykologer läser böcker sig an En dåres försvarstal av August Strindberg. Boken är en febrigt manisk skildring av den manliga huvudpersonen Axels (August Strindbergs) inledningsvis hemliga kärlek till den gifta friherrinnan och skådespelerskan Maria (Siri von Essen). Maria gifter om sig med Axel och äktenskapet blir oerhört stormigt och växlar mellan passionerade kärleksbetygelser och oförsonligt hat makarna emellan. Jag och psykologen och författaren Calle Brunell diskuterar en mycket destruktiv parrelation. (Psykologiguidens monter, gratis.)

15 september 2012
Idag är jag med i Lundströms bokradio i P1, galet tidiga 8.05 (repris måndag 18.15). Vi pratar om antologin Het där jag medverkar med novellen Paris surprise, analyserar fenomenet och bästsäljaren “Fifty Shades of Grey” och funderar över hur man egentligen gör när man skriver erotik. Med i studion är programledaren Marie Lundström och den legendariske förläggaren Carl-Michael Edenborg (Vertigo) som är aktuell med boken Mitt grymma öde. (Edenborg om för övrigt refuserade Hål i huvudet en gång i tiden med en röd “REFUSERAD”-stämpel samt orden: “Nu har vi läst cirka sjuttio sidor av detta manus, men då det varken förekommer våld eller sex under dessa, ser vi oss tyvärr nödgade att tacka nej.” Bästa refuseringen någonsin!)

Om du inte orkar vara uppe så tidigt så kan du lyssna på poden här!

28 augusti 2012
Idag kommer antologin Het på Gilla Böcker där jag medverkar. Het är en antologi med tio heta erotiska noveller för ungdomar (som givetvis kan läsas med stor behållning även av vuxna). Bland författarna återfinns flera vinnare och nominerade till såväl Augustpriset som Slangbellan, bl a Gunnar Ardelius, Åsa Anderberg Strollo, Sara Ohlson, Ingrid Ohlsson, Jessica Schiefauer och Inti Chavez Perez. Recensiondag måndag den 3 september!

 

 

30 augusti 2012
Idag kl 19 föreläser jag på Tom Tits i Södertälje med anledning av den kontroversiella utställningen Body Worlds under titeln: “Fråga experterna – Hur upplever eleverna Body Worlds?” Föreläsningen är riktad mot lärare. Förutom jag så kommer även läkaren Ingmar Ernberg att delta. Vi kommer bland annat att svara på frågor om Body Worlds är lämplig för barn och ungdomar, vilka reaktioner man kan vänta sig och vilka problem som kan uppstå.

23 augusti 2012
Hur hanteras döden i dagens samhälle? Idag deltar jag i en debatt på Tom Tits experiment i Södertälje om den omdiskuterade och kontroversiella utställningen Body Worlds. Body Worlds innehåller så kallade plastinat av riktiga döda kroppar vilka människor donerat till utställningen. Plastinering är en en teknik som används för att bevara kroppsdelar eller till och med hela kroppar. Vätska och fett byts ut mot särskilda plaster och kropparna varken luktar eller ruttnar. Genom den här metoden kan man frilägga t ex en människokropps kärlsystem eller muskler för att de ska bli lätta att beskåda. Günther von Hagens har utvecklat metoden och syftet med utställningen är att vi ska lära oss mer om människokroppen även om plastinaten ofta står i fantasieggande poser. Utställningen väcker dock stora etiska frågor som rör hur vi ser på döden, livet och vad man egentligen får göra med döda kroppar. Så här ser panelen ut:

Björn Edlund VD Tom Tits Experiment
Thomas Flodin ordförande för Etik- och ansvarsrådet, Läkarförbundet
Hans-Erik Nordin biskop Strängnäs stift
Jenny Jägerfeld psykolog och författare
Samtalsledare Cissi Askwall generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet

Och om du inte lyckades komma till Tom Tits till kl 18 ikväll, så kan du se hela debatten här.

13 juli 2012
Idag, fredagen den 13 juli, sommarpratar jag i P1 kl 13.00 och här kan du lyssna på pratet i efterhand om du missat. Tyvärr försvinner den fantastiska musiken då, men det får man leva med. Programmet är också recenserat i flera tidningar. Du kan läsa recensionerna i GP och Helsingborgs Dagblad här. Tyvärr är inte de positiva recensionerna från Expressen och Aftonbladet inte utlagda på nätet.

14 juni 2012
Idag blev det klart vilka årets sommarvärdar är för det legendariska programmet Sommar i P1! Och jag har fått den stora äran att vara en av dem! Fredagen den 13 juli kl 13-14.30 talar jag om hur det värsta som hänt mig ledde fram till det bästa som hänt mig, om den potentiella faran med den överhypade metoden mindfulness och om hur min bok som refuserades tre gånger sedan fick Augustpriset. Bland annat. Här kan du läsa lite mer om innehållet i programmet och titta på ett klipp om vad jag tänker prata om. Här är även en intervju med Radio Östergötland efter tillkännagivandet.

31 maj 2012
Jag håller föredraget Från behaviorism till bubblaren coping ihop med Jonas Mosskin med anledning av att Psykologförbundets sajt Psykologiguiden firar tre år. Vi berättar om de tio mest sökta orden i sajtens psykologilexikon, som t ex affekt, schizofreni, behaviorism och depression. Här en liten beskrivande återblick från en av besökarna och här är hela vår föreläsning filmad, del ett och del två.

29 maj 2012
Skolföreläsningar på Högbergsskolan i Ludvika. Jag berättar om mitt skrivande, mina böcker och om hur jag blev författare.

15 maj 2012
Skolföreläsning på Djurgymnasiet i Liljeholmen. Jag berättar om mitt skrivande, mina böcker och om hur jag blev författare.

Och på kvällen kl 18.00 Psykologer läser En dåres försvarstal

Med anledning av Strindbergåret 2012, tar Psykologer läser böcker sig an ”En dåres försvarstal” – vilket sker i samarbete med Stockholm läser. August Strindberg skrev ursprungligen boken på franska eftersom innehållet var självbiografiskt och ansågs alldeles för privat. Trots denna skyddsåtgärd samt det faktum att Strindberg hindrade alla försök att ge ut boken på svenska under sin livstid, så väckte boken en hätsk debatt i Sverige när den kom.

En dåres försvarstal är en febrigt manisk skildring av den manliga huvudpersonen Axels (August Strindbergs) inledningsvis hemliga kärlek till den gifta friherrinnan och skådespelerskan Maria (Siri von Essen). Maria gifter om sig med Axel och äktenskapet blir oerhört stormigt och växlar mellan passionerade kärleksbetygelser och oförsonligt hat makarna emellan.

Boken är inte bara en hänsynslös uppgörelse med hustrun, som han anser vara totalt underlägsen honom och som han stundtals säger sig hata, utan också en intressant psykologisk studie av en människa och en destruktiv parrelation. “Ibland tror jag mig vara inspärrad på ett dårhus, men man är inte så nogräknad när man älskar, tyvärr.” utbrister Axel på klassiskt teatraliskt Strindbergmanér.

Jag är moderator och gäst är Allan Linnér, P1:s nya radiopsykolog.

Varmt välkomna!

Stockholm läser: http://bloggar.biblioteket.se/stockholmlaser/

Plats: Kulturhuset, Biblioteket Plattan, kl 18.00-19.30
Fri entré

30 april 2012
Jag är med i TV4 Nyhetsmorgon och talar med Felicia Feldt och Mian Lodalen om varför författare väljer att konfrontera sina föräldrar i bokform, dels med anledning av deras böcker i ämnet och dels med anledning av Johanna Ekströms nyutkomna Om man håller sig i solen. Titta här!

26 april 2012
Ungdomsbokens dag i Värmdö! Jag håller föredrag för åttondeklassare i Värmdö, om skrivande, mina böcker och hur jag blev författare. Läs mer här!

23 april 2012
Skolföreläsning för Källängens skola i Ansgarskyrkan i Lidingö Centrum. Jag berättar om mitt skrivande, mina böcker och om hur jag blev författare.

Jag deltar även i ett samtal på Svenska barnboksinstitutet, SBI (i samarbete med Svenska barnboksakademin) med rubriken ”Vad har föräldrarna med böckerna att göra? Kl 18.00 på SBI Odengatan 61. Fri entré!

21 april 2012
Jag och författaren och psykologen Calle Brunell pratar om psykologi och skrivande på Psykologidagen i Uppsala i Blåsenhus von Kraemers Allé 1. Hitta hit! Moderator är psykologen och bloggaren Jonas Mosskin.

Hur påverkar psykologyrket det skönlitterära skrivandet? Och hur påverkar skrivandet rollen som psykolog? Att leva sig in i en annan människa, att försöka förstå hennes tankar, känslor och livsval är centralt i båda yrkesrollerna, även om det i det ena fallet handlar om en fiktiv karaktär och i det andra en högst verklig. På vilket sätt berikar de båda yrkena varandra, och vilka svårigheter finns med att kombinera skrivandet med ett arbete som psykolog? Läs mer här!

17 april 2012
Psykologer läser böcker! Den 17 april tar vi för första gången upp en serieroman för granskning, nämligen Mats Kamp av Mats Jonsson. Mats kamp är en fristående uppföljare till den hyllade serieromanen Hey Princess där Mats Jonsson skildrade sitt 90-tal i Stockholms indiekretsar. Nu får vi veta vad som hände efter att han träffat sitt livs kärlek Victoria.

I denna nästan plågsamt självutlämnande roman får vi följa honom från det slentrianmässiga indiesupande på söder, genom diskussioner om för- och nackdelar med att bli förälder (som landar i ett ”ja”) fram till en fruktansvärt dramatisk förlossning. Men framför allt får vi följa honom under den omtumlande tiden efteråt, under dottern Ellens allra första år i livet. Mats överväldigas av kärlek för sitt barn, men håller samtidigt på att gå under av sitt dubbelarbetande och dagiskooperativets krav på deltagande. Finns det någon tid kvar för tecknandet? För honom själv? Och för Victoria? Mats Jonson granskar samhället, parrelationen och föräldraskapet och boken är på samma gång ett socialrealistisk drama som en svart komedi och glöder av politiskt patos.

Hur kan vi förstå karaktären Mats? Varför svimmar han på ultraljudet? Varför ställer han upp på dagiskooperativets orimliga krav? Vad tänker han? Vad känner han och framför allt; varför?

Gäst är serietecknaren Mats Jonsson och moderator är psykologen och författaren Jenny Jägerfeld. Psykologer läser böcker sker i samarbete med Modern Psykologi och Psykologförbundet. Hjärtligt välkomna!

Tid: 19.00
Plats: Tellus Bio, Vattenledningsvägen 46, T-bana Midsommarkransen
Pris: 60 kr

13 april 2012
Jag håller skolseminarium på bokmässan i Örebro kl 10.00. Läs mer om detta här!

29 mars 2012
Psykologer läser sagor! Psykologer läser böcker gör ett gästspel på Goetheinstitutet. Då kommer Psykologer läser böcker fördjupa sig i Bröderna Grimms sagor med anledning av att det i år är 200 år sedan de gav ut sin första samling folksagor.

Det finns förmodligen inte ett barn som inte någon gång har tagit del av Askungen, Snövit, Hans och Greta, Törnrosa, Rödluvan eller någon annan av de folksagor som bröderna Grimm nedtecknade och gav ut. Berättelserna är klassiska och har återberättats i otaliga versioner, både i bokform, på teater och film. Vi är således helt på det klara med berättelsernas konkreta innehåll. Men hur kan man förstå deras undertext? Hur kan man tolka dem psykologiskt? Varför finns det så många onda styvmödrar? Varför innehåller sagorna så mycket grymhet och ond bråd död? Vad står egentligen vargen för och vad symboliserar Törnrosas sömn?
Jag och bloggaren och psykologen Jonas Mosskin diskuterar på Goetheinstitutet kl 18.30, Bryggargatan 12 A.
Det är fri entré men obligatorisk anmälan. Så ring 08-459 12 00 eller maila till anmalan@stockholm.goethe.org

20 mars 2012
Idag släpps kollektivromanen/novellsamlingen Avståndet mellan ut på förlaget X-publishing! Jag har skrivit en av 24 noveller. Andra författare som också är med är: Johanna Thydell (vinnare av Augustpriset, Slangbellan), Gunnar Ardelius (nominerad till Augustpriset, vinnare av Slangbellan), Inti Chavez Perez (vinnare av Slangbellan), Johanna Koljonen (vinnare av Stora journalistpriset) och Sara Bergmark Elfgren (nominerad till Augustpriset).

Min novell handlar om en ung kvinna utklädd till mumie. På väg hem från en misslyckad maskerad träffar hon Hannes, en kille som hon var vansinnigt förälskad i, nästan besatt av under studietiden i Uppsala. Hannes känner inte igen henne, inlindad i bandage som hon är, och mötet tar en oväntad vändning… Läs mer här på förlagets hemsida!

Chatt! Idag chattar jag med läsarna på 15 – Det är ditt liv, mellan 17-18. Om du är 15 år så kan du ställa alla möjliga frågor som berör psykisk hälsa till mig. Idag pratar vi särskilt om knepiga hemsituationer och om hemlöshet med anledning av att filmen Hemlös just släppts. Med och chattar är också socionomen Anna Bonnier, som till vardags jobbar på Enter, stadsmissionens ungdomssatsning för tjejer mellan 13-20 år. Här kan du se hela chatten, alla frågor och svar.

15 mars 2012
Idag besöker jag Voxnadalens gymnasium i Edsbyn och berättar om hur jag blev författare, pratar om mina böcker och om skrivande. Jag kommer också att ha fem workshops om skrivande med eleverna. Du kan läsa om besöket här i tidningen Hela Hälsingland.

5 mars 2012
Idag pratar jag om skrivande, mina böcker och om hur psykologrollen och författarrollen påverkar varandra på bokcaféet Krokodil i Piteå kl 20. Du kan du läsa i Piteå-Tidningen om besöket.

29 februari 2012
Idag spelar jag in nya svarsfilmer till ungdomsprogrammet 15 – Det är ditt liv. På sajten finns brevfilmer en mängd olika problem som man kan ha när man är i femtonårsåldern och svar som jag, socionomen Tmothy, ungdomsledare Davindy och fritidsledaren Hani ger. Där finns också skriftliga svar på vanliga brev. Kolla in sajten här!

23 februari 2012
Årets boktipsare utses! Jag har varit med i juryn (bl a tillsammans med serietecknaren Nina Hemmingson och författaren och serietecknaren Johan Unenge) för att välja ut årets boktipsare. Idag delas priset ut på Biblioteket Plattan, Kulturhuset i Stockholm. Den som utses till Årets boktipsare får 100 böcker, en bokhylla från String och ett diplom designat av Nina Hemmingsson. Dessutom belönas de fem bästa nomineringsmotiveringarna med två böcker var.

15 februari 2012
Författarbesök på Dalarö skola. Jag berättar om skrivande och mina böcker.

14 februari 2012
Idag medverkar jag i radioprogrammet Kropp och själ. Vi går mot strömmen och pratar om brustna hjärtan på alla hjärtans dag.

Något om innehållet i programmet Alla brustna hjärtans dag: När Anders och hans fru kom hem från semestern sa hon plötsligt som det var. Att hon hade träffat en annan man. Som hon hellre ville leva med. På fyra sekunder var det nio år långa förhållandet över. Kvar blev Anders med sin ensamhet och förtvivlan. Han bearbetade sorgen och saknaden på sin blogg och ett par år senare har han nu släppt taget. Dagens Kropp & Själ handlar om vad som är mest jobbigt med att bli lämnad och om vad man kan göra för att gå vidare. Om man har svåra separationer tidigare i livet eller om man blir lämnad för en annan person kan det vara extra svårt när förhållandet tar slut. Att göra sig av med saker som påminner om gammal kärlek kan vara ett sätt att gå vidare. På Museum of broken relationships i Kroatien samlas föremål som tidigare älskande skickat in. Här finns bland annat en protes från krigsveteranen som förälskade sig i sin sjuksköterska och en svensk 100-kronorssedel från en tjej som blev kär i en svensk, men fick nobben innan. Lyssna här!

7 februari 2012
Idag chattar jag med läsarna på 15 – Det är ditt liv, mellan 17-18. Om du är 15 år eller känner någon som är det, så kan du ställa alla möjliga frågor som berör psykisk hälsa till mig. Med och chattar är också fritidsledaren Hani. Här kan du se hela chatten, alla frågor och svar.

19 januari 2012
Idag jobbar jag tillsammans med Jonas Mosskin i slussen på Radiopsykologen som sänds kl 11.03-11.33. Ring in och berätta om dina problem så får du kanske prata med radiopsykologen Malin Edlund. Eller lyssna kanske bara på programmet…

15 december 2011
Idag jobbar jag tillsammans med Jonas Mosskin i slussen på Radiopsykologen som sänds kl 11.03-11.33. Ring in och berätta om dina problem så får du kanske prata med radiopsykologen Malin Edlund. Eller lyssna kanske bara på programmet…

14 december 2011
Idag spelar vi in nya svarsfilmer till brevfilmerna på SVT:s ungdomsprogram 15. Den här gången om hemmasittare och om en vän som sörjer. De kommer inte att sändas förrän i vår, men kolla in andra filmer här! På sajten på svt kan du även kolla in de skriftliga svaren jag skrivit på brevfrågor.

7 december 2011
Föreläsning om skrivande och mina böcker, samt skrivarworkshop på Fryshusets skrivarlinje i Stockholm.

3 december 2011
Jag deltar i Talkshow på Östgötateatern i Norrköping. Programledare är Tobias Almborg och inramningen är bar- och restaurangmiljön i Café Gycklaren. Varje kväll innehåller, förutom intervjuer och musik, utställningar av konst och foto, livetrailers, happenings, tävlingar och mycket annat. Övriga gäster är Biskop Martin Modéus, konstnären Fredric Ilmarson, musikern Patrik Lindgren och filmbolaget Crazy pictures. Entré 50 spänn, 20 för studenter. Det börjar kl 21.

1 december 2011
Den 1 december avslutar vi Psykologer läser böckers klassikersäsong med kultromanen Tärningsspelaren av Luke Rhinehart (pseudonym för George Cockcroft).

I boken får vi följa psykiatrikern Luke Rhinehart som av allt att döma lever ett gott liv med egen praktik, fru och två barn. Luke börjar dock känna sig extremt uttråkad över sitt förutsägbara liv och bestämmer sig en kväll för att låta tärningen styra sitt liv. Det första beslutet som tärningen fattar åt honom är att han ska gå ner och våldta grannfrun, något han också gör.

Boken ansågs mycket kontroversiell när den kom, dels för sin kritiska hållning till psykiatrin och psykoanalysen och dels för att den avhandlar ämnen som mord, våldtäkt och utlevande sexualitet på ett mycket lättsamt och till synes icke-problematiserande vis. Boken är baserad på Cockcrofts egna erfarenheter av att låta slumpen styra sitt liv genom att kasta en tärning.

Gäst är Tomas Böhm, läkare, psykoanalytiker och författare. www.enigma.se/bohm. Moderator är Jenny Jägerfeld, psykolog och författare.

Plats:Kulturhuset biblioteket Plattan. Tid: 19.00. Fri entré.
Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med Psykologförbundet och tidningen Modern Psykologi.

 

29 november 2011
Med anledning av att författaren och psykologen Tomas Tranströmer tilldelats Nobelpriset i litteratur arrangerar Psykologer läser böcker en Tomas Tranströmer-special på Kulturhuset i Stockholm.

Tomas Tranströmer uppmärksammas ofta för sin skildring av naturen och existensen. Men få känner till att Tranströmer under stora delar av sitt författarliv även varit verksam som psykolog. Fragment av hans psykologiska yrkesliv vävs på ett skickligt vis in i många av hans verk. Anstalter, mottagningsrum och möten passerar med en uppenbar närvarokänsla.

När Psykologer läser Tomas Tranströmer arrangeras i Hörsalen på Kulturhuset står det psykologiska perspektivet i centrum. Vi har bjudit in några välkända psykologer för att diskutera och analysera Tranströmers verk. Vad händer när man läser Tranströmer ur ett psykologiskt perspektiv? Kan man få tröst och hjälp av hans poesi? Eller bota sin ångest och uppnå mindfulness?

Kvällen inleds med uppläsning av Samuel Fröler. Därefter följer ett samtal mellan poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson, psykologen och författaren Anna Kåver samt Per Naroskin, psykolog som även är känd från Spanarna i P1. Moderator är Jonas Mosskin, frilansskribent och blivande psykolog.

28 november 2011
Nytt nummer av Bang ute! Läs min kritiska artikel om mindfulness, metoden som funkar för alla människor, vid alla tidpunkter, för alla svårigheter. … eller?

24 november 2011
Idag jobbar jag tillsammans med Jonas Mosskin i slussen på Radiopsykologen som sänds kl 11.03-11.33. Ring in och berätta om dina problem så får du kanske prata med radiopsykologen Malin Edlund. Eller lyssna kanske bara på programmet…

22 november 2011
Jag deltar på författardagen på Kulturhuset i Hässleholm tillsammans med flera andra författare, bl a Leif Jacobsen och Malin Stehn. Konferensen vänder sig till all personal på skolor och bibliotek i och omkring Skåneregionen. Jag ska bl a prata om hur man skriver så att karaktärernas tankar och känslor når ut genom boksidorna och in i läsarens hjärta. Kolla in mer av programmet här!

18 november 2011
Idag spelar vi in nya filmer för SVT:s ungdomssatsning 15. Denna gång filmer om hur det är när det inte går så bra i skolan trots att man pluggar och om hur man förändrar en roll man inte längre trivs i. Jag har även svarat på en del skriftliga frågor Kolla in sajten här! Eller gå in på svtplay.

15 oktober 2011
Idag besöker jag Nyströmska skolan i Söderköping nära mina gamla hemtrakter och föreläser för eleverna där, om varför jag blev författare, om mina böcker och om skrivande.

3 oktober 2011
Radiopsykologen direktsänds idag! Lyssna kl 11 eller ring kanske själv? Malin Edlund är som vanligt radiopsykologen och Anna Ivemark programledare. Jag sitter i telefonslussen och tar emot samtalen tillsammans med Jonas Mosskin.

Kl 19 är det dags för Psykologer läser böcker! Den här gången analyserar vi Kerstin Thorvall skandalomsusade bok Det mest förbjudna. Den blev föremål för hätska diskussioner i 1970-talets Sverige och väcker än idag mycket känslor. I den självbiografiska romanen förvandlas en hämmad flickas uppväxt till en utsvävande medelålders kvinna som sätter sig själv i främsta rummet. Maken och barnen kommer i andra hand. Hon har en uppdämt aptit på livet inte minst sexuell hunger som behöver tillfredställas. En modern medelålders kvinna eller bara en otrogen och ansvarslös mamma? Bakom alla laddade omdömen skymtar dessutom en psykologisk problematik med många bottnar.

Gäster är Alexandra Billinghurst, psykolog och psykoanalytiker samt Ola Jameson psykolog med KBT-inriktning. Moderator: Jonas Mosskin

Psykologer läser böcker äger rum på Kulturhusets Bibliotek Plattan, torsdagar kl. 19-20.30. Fri entré.

Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med tidningen Modern Psykologi och Psykologförbundet.

Varmt välkomna!

Jonas Mosskin & Jenny Jägerfeld

21-22 oktober 2011
De här två dagarna är jag på Bok och bild på Kulturens hus i Luleå. På fredagen kl 11 föreläser jag för gymnasieungdomar och på kvällen är jag med på en berättarpub tillsammans med Mikael Niemi, Ulf Karl Olov Nilsson och Solja Krapu. På lördagen kl 13 kommer jag ha ett seminarium som Lena Kjersén Edman är moderator för.
Läs mer här: www.kulturenshus.com och www.bokobild.se

5 oktober 2011
Föreläsning om självkänsla, tonår och identitet på Mediateket för lärare och elevhälsopersonal anställda i Stockholms kommunala grundskolor. Detta utifrån mina BUP-erfarenheter och relaterat till senaste boken “Här ligger jag och blöder”.

22-25 september 2011
Bokmässan i Göteborg närmar sig! Kom och lyssna på mina seminarier och föredrag. Här kommer schemat:

Torsdagen den 22 september

kl 14.30-14.50: Utagerande tjejer – får de finnas?
Malin Isaksson är aktuell med den angelägna ungdomsromanen Isnätterna. Jag är moderator och pratar med henne om hur tonårsflickor “får” bete sig. Är det okej för unga tjejer att vara utåtagerande, våldsamma eller sexuellt utlevande i litteraturen och i verkliga livet?

Fredagen den 23 september

kl 11.00-11.20: Mens, onani och engångsligg
Tillsammans med författaren Sara Ohlsson som startat Mensbloggen.se och skrivit boken Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, diskuterar jag unga kvinnors relation till kropp och sex. Moderator: förläggaren Ada Wester.

kl 13.00-13.45: Psykologer skriver romaner (V-hallen)
Med Per Naroskin (psykolog, författare och Spanare i P1) som moderator diskuterar jag och psykologstudenten Calle Brunell (aktuell med boken Brev från en bruten horisont) hur psykologyrket påverkar det skönlitterära skrivandet. Hur integrerad är egentligen författaren med psykologen?

kl 15.00-15.20: Om skrivande psykologer (i psykologiguidens monter)
Jag och psykologstudenten och författaren Calle Brunell talar om hur psykologrollen påverkar skrivandet. Och hur författarrollen påverkar arbetet som psykolog. Moderator: Jonas Mosskin, psykolog och initiativtagaren till Psykologer läser böcker samt Psykologer ser på film.

kl 16.00-16.20: Psykologer läser böcker (i psykologiguidens monter)
Jag och psykologen Jonas Mosskin driver tillsammans samtalsserien Psykologer läser böcker på Kulturhuset i Stockholm. Här diskuterar vi pekböckerna om Max. Vilken relation har han till sin mor? Sin hund? Till kakor?

kl 17.00-17.20: Vardagens psykolingo (Modern Psykologis monter)
Vad händer med orden när de används av människor som inte är psykologer eller terapeuter? Hur förändras betydelsen och förståelsen av dem? När psykologin blir alltmer integrerad i samhället sprids också psykologernas terminologi till vanligt folk. Det är inte ovanligt att man får höra att någon har “förträngt” något, att någon annan är “psykopat” och att en tredje har “panikångest”. Jag reder ut begreppen i vardagens psykolingo!

Lördagen den 24 september

10.30-10.50 Samtal med författaren Gunnar Ardelius om våra böcker och om skrivande (Gillas monter, nr B04:59).

11.30–12.00 Prisbelönta debutanter (på Litteraturscenen i mässhallen)
Jag debuterade ju som ungdomsboksförfattare med Här ligger jag och blöder år 2010. Inti Chavez Perez debuterade i samma genre med Respekt – en sexbok för killar. Båda två var nominerade till Slangbellan, Författarförbundets debutantpris för bästa barn- och ungdomsbok. Inti Chavez Perez vann Slangbellan och jag fick en August för min debutbok. Hur är det att debutera? Och hur går man vidare efter nomineringar och litteraturpriser? Moderator: Pernilla Gesén.

13.30-14.00 Psykologer läser böcker (i Modern Psykologis monter)
Psykologer läser böcker tar sig an Magnus Dahlströms senaste bok Spådom. I den får vi följa en läkare, en polis och en socialsekreterare. Alla brottas de med cynism, kollegial rivalitet och känslan av meningslöshet på jobbet. Men vad finns under ytan av malande tristess och obehaget på kontoret? Jag och Jonas Mosskin, psykolog och skribent, samtalar.

16.30-16.50 Psykologer läser böcker
Utifrån den surrealistiska klassikern Processen av Franz Kafka diskuterar jag och Jonas Mosskin, psykolog och skribent, vad en kafkaartad stämningen egentligen är. Och mycket mer förstås.

Söndagen den 25 september

Kl 12.00-12.30 Psykologer skriver böcker (Litteraturscenen)
Psykologen och författern Calle Brunell och jag samtalar om hur psykologyrket påverkar det skönlitterära skrivandet. Och tvärtom.

21 september 2011
Jag besöker stadsbiblioteket i Solna och håller skrivarworkshop för ungdomar mellan 12-20. Var: Biblioteket i Solna centrum. När: 16-18. Hur: Gratis! Anmäl dig i barn- och ungdomsinformationen eller via telefon 08-7342462. Läs mer här!

15 september 2011
En ny säsong av Psykologer läser böcker inleds!
Den här säsongen lämnar vi samtidens psykologiserande bakom oss och vänder blickarna mot de moderna klassiker som på olika sätt etsat sig kvar i vårt minne. Först ut är Franz Kafkas Processen. I den får vi följa Josef K som häktas utan att få veta vad han står anklagad av. Processen är en ångestframkallande vandring i rättsväseendets labyrinter. Situationen blir alltmer klaustrofobiskt för Josef K som blir desperat och paranoid. Processen är en existentiell roman som väcker många psykologiska frågor, utan att ge några givna svar. Gäster är advokat Claes Borgström och psykoanalytikern Agnes Mesterton. Moderator: Jonas Mosskin. Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med tidningen Modern Psykologi och Psykologförbundet.

13 september 2011
Jag är med i radioprogrammet Nya vågen och diskuterar hur skilsmässan skildras i litteraturen och kulturen. Detta med anledning av Helena von Zweigbergks nya roman “Mats och Anna bor inte här längre” samt antologin “Happy, happy” av Maria Sveland och Katarina Wennstam. Lyssna här!

6 september 2011

Sajten 15 – Det är ditt liv lanseras! SVT lanserar en ny ungdomssajt för dem som är runt femton år. Den kommer bestå av brevfilmer som är baserade på brev som tittarna har skickat in och svar på brevskrivarnas frågor. Varje tisdag under femton veckor kommer en ny film att släppas. Ämnen som tas upp är allt från ångest, mobbing, missbruk till kroppen och olycklig kärlek. Jag är en av dem som svarar på frågorna. Efter hand kommer även vanliga brev och svar på dessa att publiceras.

Övriga svarare är Davindy Wahlgren, ansvarig för killverksamheten på Fryshuset i Stockholm. Skåning som började jobba för Fryshuset inom verksamheten Lugna Gatan i Malmö. Hani Parsi, fritidsledare i Vårberg söder om Stockholm. Utbildad civilekonom som slutade jobba på bank för att jobba med det hon brinner för istället – ungdomar. Timothy Prawirodarmo, kurator och sexolog. Jobbar sen 10 år tillbaka på ungdomsmottagningen i Sundbyberg. Har tidigare även jobbat som skolkurator. Kolla in sajten här!

5 september 2011
Här ligger jag och blöder startar som radioföljetong på Sveriges Radio P1. Varje måndag-fredag kl 11.35, ända fram till den 3 oktober kommer vi att få höra Julia Marko Nord läsa ur min ungdomsroman. Lyssna här!

2 september 2011
Lansering av SVT:s ungdomssatsning på nätet, 15. Kolla in brevfilmerna och svaren som jag ger i egenskap av psykolog. www.svt.se/15. Problem som ångest, ätstörningar, relationsproblem, mobbing och mycket annat avhandlas. Förutom mig som svarare finns även en kurator, en fritidspedagog och en sexualupplysare. Jag kommer framför allt att svara på frågor som handlar om relationer, konflikter, kriser, sorg, oro, nedstämdhet, stress och annan psykisk ohälsa. Om man tillhör åldersgruppen så går det mycket bra att skriva egna brev till sajten.

Maj 2011
Nu i maj blev det klart att jag kommer att arbeta med SVT:s ungdomssatsning 15, som ska lanseras i höst på webben! Ungdomar kan skriva in till programmet med sina problem eller frågor och av breven görs brevfilmer, precis som i liknande ungdomsprogram tidigare i SVT:s historia (t ex Bullen). Jag kommer i egenskap av psykolog besvara och diskutera ungdomarnas frågor. De första tre brevfilmerna är redan inspelade.

31 maj 2011
Säsongens sista Psykologer läser böcker! Vi lägger Karl-Ove Knausgårds bok Min kamp under lupp. Manlighet, en död far och alkoholism är alla centrala teman i den uppmärksammade första delen (av totalt sex) av romanprojektet. Gäst är Björn Philips, psykolog och psykoterapeut som är verksam vid Beroendecentrum i Stockholm. Jag är moderator och samtalet börjar kl 18. Platsen är som vanligt Kulturhuset, biblioteket Plattan och det är fri entré. Samarrangemang med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

Här är en krönika av Åsa Sandell som diskuterar en av svenskarnas populäraste fritidssysselsättningar (bortsett från korpfotboll och körsång): bokcirklarna. Vår öppna bokklubb Psykologer läser böcker beskrivs och beröms!

27 maj 2011
Besöker Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd och föreläser för eleverna där, om varför jag blev författare, om mina böcker och om skrivande.

20 maj 2011
Här ligger jag och blöder och Hål i huvudet kommer ut i pocket! Här ligger jag och blöder kommer att se ut som originalutgåvan medan Hål i huvudet fått ett nytt fint omslag och också det är designat av Fredrik Remnefalk och Richard Schöldström (som vann silver för omslaget till Här ligger jag och blöder i designtävlingen Kolla! 2011).

 

 

19 maj 2011
Jag diskuterar Muminmamman, gud och framförallt Freuds påverkan på litteraturen tillsammans med Maja Lundgren och Clarence Crafoord i Babel på SVT. Paul Auster är också med! Kolla kl 20.00 eller på SVT play.

11 maj 2011
Nu i veckan kommer ett nytt nummer av Modern Psykologi ut. Köp det och läs bl a min krönika om hur psykiskt sjuka demoniseras i populärkulturen – framför allt deckargenren där var och varannan mördare eller psykopat eller personlighetsstörd -och hur det eldar på rädslan för människor med psykisk problematik.

10 maj 2011
Jag åker till min gamla hemstad Norrköping och föreläser för och pratar med eleverna på Marieborgs folkhögskola!

2 maj 2011
Besöker Bolandsgymnasiet i Uppsala och föreläser för eleverna där, om varför jag blev författare, om mina böcker och om skrivande.

20 april 2011
Kl 13 föreläser jag på Hagagymnasiet i Borlänge (för otroliga femhundra elever…) om hur jag blev författare, om skrivande och min senaste bok. Detta med anledning av att de firar världsbokdagen, som egentligen inte infaller förrän den 23 april, men då har de påsklov och då blir det nog lite svårt att få dit dem…

Samma dag kl 18.30 föreläser jag i min gamla studentstad Uppsala på Uppsala stadsbibliotek om ungefär samma saker. Adressen är Svartbäcksgatan 17 och det är gratis inträde! Kom och lyssna!

19 april 2011
Så var det dags för Psykologer läser böcker igen. Den här gången tar vi oss an Patti Smith, hyllade självbiografiska bok Just Kids. Där berättar hon om sitt bohemliv på 60- och 70-talet i New York tillsammans med fotografen Robert Mapplethorpe. En berättelse om ungdomlig kärlek till konsten och kampen för tillvaron innan de bägge blev berömda. Till vår hjälp att analysera boken kommer musikern Kajsa Grytt som även har en grundläggande terapiutbildning, samt Daniel Frydman, psykiater och psykoanalytiker med stort musikintresse. Moderator: Jonas Mosskin. Samtalen äger rum på Bibliotek Plattan, Kulturhuset, kl 18 och det är fri entré! Samarrangemang med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

7 april 2011
Idag blev det klart att Fredrik Remnefalk och Richard Schöldström fick silver i designtävlingen Kolla! 2011 i kategorin bokomslag för Här ligger jag och blöder. Stort grattis till dem! Det var de så värda och jag är så nöjd med omslaget, droppen är genial. Juryn har motiverat det så här: En silvermedaljör på grund av sin väl utförda kompostion, och sitt illustrativa typsnitt. Uppenbar men lekfull. Vi tycker om att formen talar till tonåringar som intelligenta läsare.

31 mars 2011

Nu är det åter dags för Psykologer läser böcker! Den här gången kommer den prisade författaren Johanna Thydell och analyserar sin senaste ungdomsroman ”Ursäkta att man vill bli lite älskad”, en vansinnigt rolig men på samma gång vemodig bok om att vara kär, om att ha en bästis som är lite coolare, snyggare och populärare än man själv och om att gå lite för långt bara för att få en gnutta bekräftelse. Nu blir jag moderators-sidekick till Jonas Mosskin, initiativtagare till samtalsserien. Samtalet äger rum på Kulturhuset, biblioteket Plattan och börjar kl 19. Fri entré! Samarrangemang med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

30 mars 2011
Föreläsning om psykologi och skrivande för BUP-pensionärerna, Barn- och ungdomspsykiatrins seniorförening.

23 mars 2011
En av mina favoritförfattare Gun-Britt Sundström skriver ett kritiskt inlägg om Här ligger jag och blöder. Läs det här. Och läs också mitt svar på hennes kritik här!

22 mars 2011
Föreläser på Tibble gymnasium, först om psykologi och inom vilka områden man kan arbeta som psykolog – för en psykologiklass – och därefter om mina böcker och om skrivande för en storsamling (flera gymnasieklasser) i aulan.

19 mars 2011
Är med vid utdelningen av Stora läsarpriset på Stadsbiblioteket vid Odenplan! Här ligger jag och blöder vann priset för bästa ungdomsroman. Det känns lite extra roligt eftersom det är läsarna som har röstat fram det!

17 och 18 mars 2011
Jag kommer att vara med på Littfest i Umeå. Seminarium den 17 mars med mycket pålästa Lena Kjersén Edman om Här ligger jag och blöder. Den 18 mars blir det ungdomsromansnack med min fantastiska förläggare Ada Wester och debuterande författaren Sara Ohlsson (också hon fantastisk, förstås). Är du i Umeå, så kom och lyssna, inträdet är fritt! Om du missade Umeå kan du kolla här och här. De spelade nämligen in rubbet.

11 mars 2011
Föreläser på Skrivarakademin (Folkuniversitetet) för eleverna på skrivarlinjen. Skrivarakademin har en särskild plats i mitt hjärta då jag gått flera kurser där och under några få terminer även arbetat som lärare. Temat är bl a författarrollen och hur man kan försörja sig som författare. (Ett fint litterärt pris underlättar…)

10 mars 2011
Jag deltar på Svenska barnboksinstitutets debutantdag. Välkomna att komma och lyssna på mig och en massa andra spännande debutanter! Intervju med mig och de andra nominerade till Slangbellan kl 15.30 på SBI, Odengatan 61, Stockholm, T-bana Odenplan. Öppet för allmänheten och fri entré.

17.00 tillkännages vem som vunnit Slangbellan. Plats Författarnas hus, Drottninggatan 88 b. Håll tummarna! (Attans det blev Inti! Men hans bok är väldigt bra och dessutom viktig, så det var han värd.)

9 mars 2011
Författarclash på Medborgarplatsen bibliotek! Varje år delar författarförbundets barn och ungdomssektion, BUS, ut ett pris till den bästa debutanten inom barn- och ungdomsboksgenren. I år är jag, Inti Chavez Perez och Joar Tiberg nominerade till priset som heter Slangbellan. På PUNKTmedis, Medborgarplatsens bibliotek, kommer jag och Inti kommer att prata om skrivande, språk och genrer. Samtalsledare är författaren och journalisten Ulrika Lidbo, förra årets vinnare av samma pris! Tid: 19-20.30. Kom gärna och lyssna och ställ frågor! Fri entré. Välkommen!

22 februari 2011
Psykologer läser böcker är tillbaka med en ny spännande säsong. Beate Grimsrud kommer och analyserar sin hyllade roman En dåre fri som kom i höstas. Boken handlar om Eli, som bor ensam i sin lägenhet och ändå inte. Det är en berättelse om en författare som hör röster och ibland blir psykotisk. En bok om både skörhet och styrka. Med i samtalet är jag, i egenskap av psykolog och moderator är psykologstudenten Jonas Mosskin. Plats: Kulturhuset, biblioteket Plattan. Tid: 18.00  Fri entré. Varmt välkomna! (Om du går in här på facebook och gillar så blir du med i klubben och får all info om nya spännande samtal i serien) Samarrangemang med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

19 februari 2011
Deltar i Talkshow på Östgötateatern i Norrköping med fantastiska talkshowvärden och skådespelaren Tobias Almroth så sent som kl 22 på kvällen. Så här beskriver östgötateatern evenemanget: “Ett koncept som i korthet innehåller intressanta gäster, intervjuer, musikinslag, överraskningar och tävlingar. Inramningen är bar- och restaurangmiljön Café Gycklaren där man samtidigt som programmet pågår kan avnjuta mat och dryck. En annan viktig tanke med Talkshow på Östgötateatern är att stödja olika hjälporganisationer – vilka dessa blir bestäms av de inbjudna gästerna.” Jag valde att skänka pengarna till organisationen Kvinna till kvinna som jag tycker bedriver ett fantastist arbete. Läs mer om Talkshowen här! Du kan även se ett klipp från själva intervjun här där jag också läser lite ur första kapitlet av Här ligger jag och blöder.

17 februari 2011
Jag pratar om varför jag blev författare, om mina böcker och om skrivande på stadsbiblioteket i Lund. Det kommer att komma flera skolklasser med gymnasieelever dit, men det är öppet för alla. Plats: Atriumgården kl 13.

6 februari 2011
Här ligger jag och blöder har vunnit Stora läsarpriset i kategorin ungdomslitteratur! För fjärde året i rad delar man ut priset och det är bokcirklar.se som ligger bakom. Pristudelning sker på Stadsbiblioteket vid Odenplan den 19 mars kl 14.

28 januari 2011
Jag deltar i Författardagen som Författarcentrum anordnar varje år. 16 aktuella författare kommer att berätta om sig själva och sitt skrivande inför framför allt lärare och bibliotekarier på ABF-huset, Sveavägen 41. Andra intressanta namn är Kajsa Ekis Ekman, Barbara Voors och en av mina författarfavoriter, Elsie Johansson.

17 januari 2011
Fyren har fest på författarnas hus! Fyren är författarförbundets forum för yngre författare. (Yngre =  typ under femtio) Uppläsningar av mig, Mirja Unge, Hassan Loo Sattarvandi och Ronnie Sandahl. Kom och lyssna och drick champagne! Kl 19 på Författarnas hus på Drottninggatan 88 b. T-bana Hötorget. Alla är välkomna och det kostar inget!

12 januari 2011
Jag är nominerad till Slangbellan, Sveriges författarförbunds debutantpris! Jag trodde att jag inte kunde bli nominerad, då jag debuterade redan 2006 med Hål i huvudet, men eftersom det var en roman för vuxna och Här ligger jag och blöder är klassad som en ungdomsroman så kunde jag visst det eftersom jag då är debutant som barn- och ungdomsförfattare. De andra nominerade är Inti Chavez Perez (med Respekt – en sexbok för killar) och Joar Tiberg (med Månen blev rädd). Motiveringen lyder: Med ett inkännande språk gestaltar Jenny Jägerfeld en tonårings sökande efter sin mamma. Humorn och smärtan går som en blodröd tråd genom boken. Läs mer här på SBI:s hemsida. Priset består av 30 000 spänn, en handtäljd slangbella och ett snyggt diplom. Allt detta delas ut i Författarnas Hus, Drottninggatan 88B, Stockholm, kl 17, direkt efter Svenska barnboksinstitutets debutantdag den 10 mars.

28 och 29 december 2010
Jobbar i slussen på fantastiska programmet radiopsykologen i P1. Direktsändning i dagarna två. (Programmet sänds även den 30 december, men då är det inte direkt.) Lyssna eller kanske till och med ring?

11 december 2011
Jag signerar böcker på fantastiska barnboksbutiken Bokspindeln kl 13, adress Hälsingegatan 1 i Stockholm. Kom och drick glögg och få en snygg dedikation!

29 november 2010
TT-intervju publicerad i bl a Svd. Läs den här.

Samtal med Lillemor Torstensson på Svenska barnboksinstitutet om Här ligger jag och blöder, med anledning av Augustpriset. Kom och lyssna! Det börjar 18.00 och håller på i någon timme. Svenska barnboksinstitutet håller till på Odengatan 61, Stockholm, T-bana Odenplan. Fri entré. Läs mer här!

27 november 2010
Jag shoppar alltså finns jag! Jag deltar i diskussion om shopping på Kulturhuset tillsammans med forskaren och författaren Stellan Tengroth och författaren Helena von Zweigbergk. Pernilla Glaser är moderator. Detta med anledning av internationella Buy nothing day. Läs mer om evenemanget här!

26 november 2010
Jag intervjuas i P4 Mötet. Lyssna här!

23 november 2010
Jag blir intervjuad i SVT:s Gomorgon Sverige angående Augustvinsten. Titta här!

Och jag blir också intervjuad i TV 4 tillsammans med de andra Augustpristagarna Yvonne Hirdman och Sigrid Combüchen. Titta här!

22 november 2010
Här ligger jag och blöder vann Augustpriset 2010 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok! Heeelt otroligt, galet, fantastiskt! Och det för en bok som först blev refuserad…

11 november 2010
Intervju i sydsvenskan. Läs här!

1 november 2010
Läs vår debattartikel om den styvmoderliga bevakningen av den svenska barn- och ungdomslitteraturen. Läs den här

29 oktober 2010
Deltar i Litteraturfestivalen Litteralund tillsammans med författaren Lisa Bjärbo. Läs mer om den här

10 oktober 2010
Nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Här ligger jag och blöder. Hurra! Se vilka som också är nominerade här.

23-25 september 2010
Bokmässan i Göteborg. Deltar bl a i Psykologer läser böcker (Psykologiguidens monter) på fredagen kl 14. Håller skrivarkurs i 365 sakers monter på fredag kl 15 och deltar även i ett samtal om “Terapi i radio” tillsammans med P1:s radiopsykologen och andra gäster på Sveriges Radios scen på fredag kl 17 samt lördag kl 10.30.

21 september 2010
Psykologer läser böcker på Kulturhuset. Diskussion om Gun-Britt Sundströms “Maken”. I boken får vi följa det unga intellektuella paret Martina och Gustav som kämpar med sitt förhållande. Relationen blir alltmer ansträngd i takt med att förhållandet blir friare och friare. Tillsammans med psykologen Lotta Landerholm och diskussionsledaren Jonas Mosskin reder vi ut om boken bara är hopplöst daterad eller om den har något att säga 2010-talets relationer.

Plats: Kulturhuset, Läsesalongens Plattanscen. Gratis inträde. Samtalet pågår från 19-20.30.
Läs mer här.

16 september 2010
Min nya ungdomsroman Här ligger jag och blöder släpps.
Läs mer här.

31 augusti 2010
Min debutroman Hål i huvudet ges ut i nyutgåva.
Läs mer här!

24 augusti 2010
Här är min nya bokvideo som handlar om både Här ligger jag och blöderoch Hål i huvudet. Bokvideon tävlar i Svensk bokhandels bokvideotävling!
Se videon här!