Utgivning andra länder

Här ligger jag och blöder har getts ut Finland, Norge, Tyskland, Danmark, Slovenien, USA och Japan. Den är även på gång att ges ut i Frankrike och Ryssland. Den erotiska novellsamlingen Het där jag medverkar har sålts in till Norge, Danmark, Tyskland, Korea och Färöarna. Jag är ju så jävla easy going är utgiven i Norge och Danmark och även såld till Tyskland, där den troligen kommer under 2015. Om du vill veta mer om den utländska utgivningen så läs här eller kontakta mina litterära agenter på Grand Agency.

Jag är ju så jävla easy going

Jag är ju så jävla easy going

Min senaste bok Jag är ju så jävla easy going kom den 7 oktober på Gilla böcker. Boken har fått fina recensioner i såväl DN, Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Östgöta Correspondenten, Folkbladet, Helsingborgs Dagblad som Smålandsposten. Läs recensionerna nedan!

Jag är ju så jävla easy going handlar om den artonåriga Joanna. Joannas hjärna är ett nöjesfält vid högsäsong, ett analogt twitter. Man kan också kalla det för adhd, och så länge hon äter sin medicin så är det inget större problem. I alla fall inte jämfört med att ha en mamma som förgäves försöker skriva en ny roman, och en pappa som apatiskt sitter framför teven. Och inte jämfört med att inte ha råd med ny medicin. Och därför lura en knarklangare på pengar. Och bli påkommen och mordhotad. Vilket inte är någonting alls, jämfört med att vara kär. I Audrey.

Jag är ju så jävla easy going är en roman för unga vuxna (och även för lite mer gamla vuxna), full av svart humor, action och överraskande vändningar. Liksom i Här ligger jag och blöder, som jag fick Augustpriset för 2010, står en smart, verbal och inte helt socialt anpassad ung kvinna i händelsernas centrum. Läs även om boken här!

Tidningsrecensioner

Svenska DagbladetNyckeln till denna mustiga berättelse är sättet på vilket Jenny Jägerfeld låter Joanna observera sin omvärld. Könsord och svordomar haglar över sidorna, men känns ändå inte påklistrade utan som en naturlig del av Joannas drastiska språk och svarta humor. Sällan har vi sett en svensk roman med så mycket fart, driv och jävlar anamma. Det är vasst, argt och helgalet på en och samma gång.

DN: Jenny Jägerfeld fångar in mycket i sin nya roman ‘Jag är ju så jävla easygoing’. Insiktsfullt beskriver hon den speed och inre kakafoni som driver fram tvånget att ständigt vara i rörelse, som ofta finns hos någon med adhd. Vidare skissar hon snabbt upp en vardaglig fattigdom som många blundar för. […] Respekt säger jag inför Jenny Jäger­felds känsla för autenticitet. Respekt säger jag inför det språk som häller svordomar över sidorna i en väl avlyssnad ung vanmakt.

GöteborgspostenJenny Jägerfeld är psykolog, något hon använder väl i sitt författarskap. Hennes förra bok Här ligger jag och blöder vann Augustpriset 2010. Enligt motiveringen var den bland annat ”ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket”. Lovord som kan tillämpas även här. [...] Jägerfeld är skarp i såväl iakttagelse- som formuleringsförmåga och en fröjd att läsa. Inte många kan så naturligt skildra allvarliga ämnen med så här mycket humor.

ÖstgötacorrespondentenEn ”känslomässigt overloaded” ung kvinna. Lika intensiv i nöd som i lust. Värdig huvudperson i en av årets bästa svenska crossovers. Med uppföljaren till ”Hål i huvudet” och ”Här ligger jag och blöder” befäster Jenny Jägerfeld ytterligare styrkan och solidariteten i sin språkligt utagerande förmåga.

FolkbladetI “Jag är ju så jävla easy going” trängs de angelägna ämnena mellan sidorna. Man kan tro att det blir krystat eller överlastat. Men inte när Jenny Jägefeld skriver. Få kan konsten att navigera så skickligt och rappt mellan de stora ämnena och samtidigt undvika pekpinnar och moralkakor. Det blir aldrig tröttsamt, aldrig smetigt. [...] Det är en roman med sanslöst frustande driv, mängder av svart humor och en skön tonträff. Jenny Jägerfeld måste ha legat med örat mot marken och lyssnat in ungdomar på någon gymnasieskola. Det känns så autentiskt – och Johanna, hon är ju bara så jävla likable – för att tala jägerfeldska.

SmålandspostenJägerfeld skriver hårt, fartfyllt och med en hel del svart humor om artonåringens törnar och drömmar. Det är fullt av överraskande möten och angelägna frågor om sociala problem i den direkta prosan.

Helsingborgs Dagblad: Stilen är kongenial: hetsigt expressiv, fyndigt och kvickt streetsmart med ett överflöd av engelska fraser, som ett sitcom-cartoon-actionfilm-poptext-lexikon.

Bloggrecensioner

Bokfreak
Boktjuven
Booklovin’
Bokugglan
I Elinas hylla
Prickiga Paula
Ge oss boken!
Bloggbohemen
Ylvas läsdagbok

Het

I slutet av augusti 2012 kom antologin Het på Gilla Böcker där jag medverkar. Het är en antologi med tio heta erotiska noveller för ungdomar (som givetvis kan läsas med stor behållning även av vuxna). Bland författarna återfinns flera vinnare och nominerade till såväl Augustpriset som Slangbellan, bl a Gunnar Ardelius, Åsa Anderberg Strollo, Ingrid Ohlsson, Jessica Schiefauer och Inti Chavez Perez. Du kan köpa boken på t ex Adlibris, Bokus eller Cdon. Eller i vilken bokaffär som helst.

Tidningsrecensioner

Elle, nr 10 (oktobernumret) “Det är inte lätt att skildra sex. Antingen blir det för klyschigt, för kliniskt eller helt enkelt för mycket Barry White-låt av det hela. Den erotiska novellsamlingen HET är ett välkommet undantag. Den innehåller de mest välformulerade berättelserna om sex och attraktion som jag läst på svenska. Borta är det klassiska tantsnusket och de pinsamma omskrivningarna. I stället bjuder tio författare på noveller som man både blir utmanad och underhållen av. Det vassaste kapitlet är signerat Jenny Jägerfeld, vars novell om åtrå och längtan får hjärtat att bulta lite snabbare. Betyg: 4″

Helsingborgs Dagblad:”Inga omskrivningar och mystiska metaforer nej, texterna dignar av riktigt schyssta beskrivningar av kukar som står och fittor som savar. Vackra, raka bilder av knullande kroppar – ändå helt utan porrspråkets överdrifter.”

Västerbottens folkblad“I några fall handlar novellerna om homosexuell kärlek och i andra handlar det om den första kärleken, den plötsliga lusten till brorsans kompis, om lärarinnan eller om snyggaste tjejen i skolan. Perspektiven skiftar dessutom mellan pojkar och flickor. Men det handlar aldrig om problem, skam eller förnedring utan det är uteslutande positiv och lustfylld åtrå och det finns det inget överbud av.”

ETC: “Det är en bitvis njutning att läsa Het: det är medryckande, jämnt välskrivet, ungt utan att låta ”svensk ungdomsfilm” och ger upphov till hallelujaögonblick som räcker i flera tunnelbaneresor där ingen antagligen anar eller, för den delen, är bjuden på fest i mina byxor.”

Bloggrecensioner

Bokfreak
Boktokig
Lina Forss
Bookshelf
Skräcködlan
Kulturkofta
Ylva Rosén
Bokklubbar.se
Tina Ottosson
Biblanbloggen
Nilmas bokhylla
Sincerely Johanna
En bok om dagen

 

Avståndet mellan

Den 20 mars 2012 kommer kollektivromanen/novellsamlingen Avståndet mellan ut på förlaget X-publishing! Jag har skrivit en av 24 noveller. Andra författare som också är med är: Johanna Thydell (vinnare av Augustpriset, Slangbellan), Gunnar Ardelius (nominerad till Augustpriset, vinnare av Slangbellan), Inti Chavez Perez (vinnare av Slangbellan), Johanna Koljonen (vinnare av Stora journalistpriset) och Sara Bergmark Elfgren (nominerad till Augustpriset).

 

 

Vårdagjämning år 2012. Klockan är 05.05 när pendeltåget lämnar Nynäshamn och en ung nattarbetare just har hoppat på. När han kliver av i Västerhaninge blir han iakttagen av en annan kille på väg från ett besök i föräldrahemmet, en kille som blir berättarjaget i nästa historia. Och så fortsätter det. Fram och tillbaka mellan stationerna på sträckan Nynäshamn–Bålsta avlöser huvudpersonerna varandra. Varje författare skriver en i sig fristående berättelse, som samtidigt länkas samman till de andra genom flyktiga möten, en kvarglömd ryggsäck, eller en knuff i trängseln.
När vi klockan ett på natten lämnar tåget och passagerarna bakom oss har vi bland annat mött ett ofött barn, en möhippa, änkan efter en av de arbetare som har omkommit i samband med Citybanebygget, en kvinna i maskeradutstyrsel, två månar, en docka, en osalig ande och en familj i skilsmässa. Ett tvärsnitt av ett Sverige av i dag.

(Min novell handlar just om kvinnan i maskeradutstyrsel. Utklädd till mumie och på väg hem från en misslyckad fest träffar hon Hannes, en kille som hon var vansinnigt förälskad i, nästan besatt av under studietiden i Uppsala. Hannes känner inte igen henne, inlindad i bandage som hon är, och mötet tar en oväntad vändning.)

 

Här ligger jag och blöderHär ligger jag och blöder

Min ungdomsroman Här ligger jag och blöder (som definitivt också kan läsas av vuxna) släpptes den 21 september 2010 och jag vann Augustpriset för den i barn- och ungdomsklassen samma år. Boken vann Stora Läsarpriset i kategorin ungdom och var även nominerad till författarförbundets debutantpris Slangbellan (Inti Chavez Perez knep det, med den fantastiska boken Respekt – en sexbok för killar).

Boken handlar om Maja som är sjutton år och går första året på gymnasiet. Det vore en underdrift att säga att Maja inte passar in. För Maja passar v e r k l i g e n inte in. Egentligen är hon inte särskilt missnöjd över det. Att gå runt med ett menlöst leende bara för att göra andra tillags ligger liksom inte för henne. När hon råkar såga av sig tummen under en skulpturlektion så att blodet sprutar över hela klassrummet tror somliga att hon gjort det med flit. För att hon inte kan “verbalisera sin ångest”. Maja detonerar nästan av indignation över misstankarna. För hon skulle aldrig göra något så vanvettigt som att lemlästa sig själv med flit. Och är det nåt hon kan göra med sin ångest så är det att verbalisera den. Varför koncentrerar sig alla alltid på helt fel saker? Och varför måste hennes pappa alltid dejta små imbecilla kulturoffer? Och varför ringer aldrig mamma?

Läs mer här.

Tidningsrecensioner

DN “Med en nästan övermänskligt vass penna (tangentbord?) formulerar Jägerfeld, som debuterade 2006 med romanen ”Hål i huvudet”, en historia som fullkomligt skvätter av blod, tårar och verbala fullträffar.”

Svd “I sina starkaste stunder går romanen rakt in i hjärtat, inte bara för att språket blottlägger en erfarenhet, utan också, kanske främst, för att det låter oss ana en erfarenhet bortom detta språks givna former. Ett liv.”

Expressen “En originell blandning av kärlekshistoria, splatter, fars, poesi och psykologisk thriller. En ovanlig bladvändare som jag redan saknar när jag kommer till det förlösande slutet.”

Aftonbladet “Språket är lika rappt som Majas tankar och genomlyst av haikus, kontaktannonser och låttexter [...] Och det är väl just sånt som ska belönas i ett sammanhang som Augustpriset: insikter om att bokslukarkvaliteter i kombination med ett så kallat ‘angeläget ämne’ inte behöver ställas emot litterär kvalitet.”

Göteborgsposten “Men framför allt får jag en intensiv och levande läsupplevelse av en bok fylld av starka känslor, vass humor och svartaste allvar.”

Östersundsposten “Och det är just i den mycket påtagliga ironin och i den bitska humorn som Jägerfeld skiljer ut sig från mängden.”

Värmlands Folkblad “En bladvändare som man lämnar med saknad. En salig och underbar blandning av komik, sorg och kärlek. Skriven på ett levande och mycket nutida språk.”

En ganska märklig och moraliserande samlingsrecension kan man läsa här i DN (och vårt svar på den här, utmärkt författat av Gunnar Ardelius).

Några bloggröster:

“Att läsa Här ligger jag och blöder är att lyssna till ett sprängfyllt tonårshjärta strax innan det brister. Först njuter jag av de språkliga käftsmällarna sedan förgörs jag av den känslomässiga kraften. Det här är inget mindre än en infernaliskt välskriven ungdomsbok med ett ämne som verkligen, verkligen berör.”
- Emilie Ljungberg, www.bokfreak.se

“Jag älskar den. Så SJUKT rolig och vansinnigt sorglig på samma gång – och här ligger jag och lipar.”
- Lisa Bjärbo, författare

Recensioner på nätet i urval (men det finns många fler!)

http://bokhora.se
http://www.bokfreak.se
http://dantesbibliotek.se
http://onekligen.blogspot.com
http://bokbiten.wordpress.com
http://tonarsboken.blogspot.com
http://enbokomdagen.blogspot.com

Provläs första kapitlet av Här ligger jag och blöder här
Köp boken på Adlibris, Bokus eller på CDON

Hål i huvudetHål i huvudet

Min debutroman “Hål i huvudet” kom ut i augusti 2006. Våren 2007 kom den ut som pocket och sålde helt slut. Under ett par års tid har den inte gått att få tag på. Därför är jag mycket glad över att den nu återutges på mitt nya förlag Gilla Böcker i ny fin kostym!

Minou är tjugotre år och på kollisionskurs med hela världen. Hennes pojkvän Isak har dumpat henne med hjälp av ett kassettband och kvar i den skitiga lägenheten på Södermalm finns bara tystnad. Minou är trött på sig själv, trött på livet, trött på att ingenting någonsin fungerar som det ska. Det känns som om hon har ett hål i huvudet där alla fina och intelligenta tankar rinner ut likt finkornig sand, medan de hemska och fula stannar kvar eftersom de är stora som jordkokor.

För att komma undan Stockholm och Isak sticker Minou till Spanien. Kanske ska hon kunna hitta någon mening med alltihop där, eller åtminstone komma på ett sätt att vakna utan minnesluckor från kvällen före. (Tidigare utgiven på Natur
& Kultur 2006 och Månpocket 2007).

Läs mer om boken här

Pressröster:

“Får mig att skratta så det gör ont.”
- Upsala Nya Tidning

“En rak och snabb bok, som gjord att läsas i en sittning med huvudet nickande av igenkänning”
- Sydsvenskan

“Svensk chick-lit på bästa I will survive-tema.”
- Pause

“Riktigt välskriven och med en lovande galghumor.”
- Folkbladet

“Jenny Jägerfeld skriver drivet och kul. Framförallt den interna jargongen mellan bror och syster är ibland oslagbart festlig. [...] Känsla, action och humor är vad som lyfter Hål i huvudet.”

- Göteborgs fria Läs mer här!

Recensioner på nätet (i urval):

http://dagensbok.com
http://bokfilm.blogspot.com
http://boktycke.wordpress.com
http://www.enbokcirkelföralla.se
http://tonarsboken.blogspot.com
http://pocketbloggen.blogspot.com

Provläs första kapitlet av Hål i huvudet här
Köp boken på Adlibris, Bokus eller på CDON